Ακόμα και οι υπουργοί του Πούτιν έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το μέχρι πού θέλει να φθάσει ο Ρώσος πρόεδρος
Ακόμα και οι υπουργοί του Πούτιν έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το μέχρι πού

Tην ετοιμότητα των στρατηγικών δυνάμεων της χώρας σε έδαφος, θάλασσα και αέρα ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, με την επισήμανση πως και οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες για μάχη, μετά από τη σχετική εντολή που έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτό σημαίνει ότι σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκονται ήδη τα ρωσικά στρατεύματα στρατηγικών πυραύλων, τα πυρηνικά υποβρύχια στον Ειρηνικό και τον Βορρά, καθώς και η στρατηγική αεροπορία.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε στον Πούτιν ότι «οι βάρδιες στις θέσεις διοίκησης των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, του Στόλου του Βορρά και του Ειρηνικού, καθώς και της Διοίκησης Αεροπορίας Μεγάλης Εμβέλειας άρχισαν να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό».

Ο  Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε διαταγή να τεθούν σε «ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας» τα «αποτρεπτικά όπλα» της χώρας, αποφεύγοντας να αναφέρει συγκεκριμένα τον όρο «πυρηνικά».

Η απόφαση πάντως του Πούτιν να θέσει σε πλήρη ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας φαίνεται να προβλημάτισε, ακόμα και τους ίδιους του τους υπουργούς, που αντιλαμβάνονται μεν ότι οι κινήσεις του Ρώσου προέδρου έχουν ως στόχο να απειλήσουν τη Δύση, χωρίς να καταλαβαίνουν όμως, αν ο Πούτιν έχει επίγνωση του μεγέθους της καταστροφής που επιδιώκει.

Ήδη οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν σαν «απαράδεκτη» την αναφορά, έστω και έμμεση, σε πυρηνικά όπλα, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έχει απευθύνει προειδοποίηση στον Πούτιν «να μην κάνει το τραγικό σφάλμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν μιλά για πυρηνικά επειδή παραδέχεται ότι με τα συμβατικά όπλα η Ουκρανία δεν πρόκειται να κατακτηθεί -ή, τουλάχιστον όχι όσο γρήγορα υπολόγιζε. Ταυτόχρονα όμως, εξαιτίας ακριβώς της εισβολής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, έχει εμπεδωθεί πλέον η γνώση ότι ο Πούτιν είναι ικανός για όλα και δεν εξαπολύει απειλές που δεν είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις.

Ο Τομπάιας Έλγουντ, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου σχολίασε ότι «στη χειρότερη περίπτωση ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει ελαφρά πυρηνικά εάν ο στρατός του αποτύχει να καταλάβει την Ουκρανία. Και οι σύμμαχοι στη Δύση θα πρέπει να σκεφτούν από τώρα πώς θα αντιδράσουν εάν ο Πούτιν καταφύγει στα πυρηνικά όπλα. Επίσης, μπορεί κάλλιστα να ρίξει στη μάχη όπλα που δεν έχουν δοκιμαστεί ή ασυνήθιστα σε εμάς τους Δυτικούς, όπως πχ τα χημικά ή τα ελαφρά πυρηνικά».

Η έντονη ενόχληση του Λευκού Οίκου στις απειλές του Πούτιν εκφράστηκε από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η οποία είπε ότι «η δήλωση Πούτιν σημαίνει ότι εξακολουθεί να κλιμακώνει αυτό τον πόλεμο, κατά έναν τρόπο ο οποίος είναι παντελώς απαράδεκτος. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις ενέργειές του με τον πλέον δυναμικό τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι, παρά το ότι ο ακριβής αριθμός των όπλων με πυρηνική γόμωση αποτελεί κρατικό απόρρητο, εκτιμάται ότι στη Ρωσία βρίσκονται περισσότερα από τα μισά πυρηνικά στον κόσμο. Αυτά είναι συνολικά 14.000 και ο Πούτιν έχει συνδεδεμένα στο περιβόητο «κόκκινο κουμπί» άνω των 7.000.

Ίσως όμως να είναι ακόμη πιο τρομακτικό το είδος αυτών των όπλων, πέρα από το αριθμητικό πλήθος τους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι Ρώσοι είχαν κατασκευάσει την πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα στον κόσμο, τη διαβόητη «Tsar Bomba». Εμφανίστηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1960 και η ισχύς της υπερβαίνει τους 50 μεγατόνους. Ωστόσο, το 2015 κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Ρωσία ετοίμαζε μια αναβαθμισμένη εκδοχή της Tsar Bomba, με δύο φορές μεγαλύτερη καταστροφική δύναμη από την αρχική.

Εκτός όμως από την Tsar Bomba και κάποιες πυρηνικές τορπίλες τελευταίου τύπου, οι Ρώσοι διαθέτουν το σύστημα Status-6, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι ύψους έως και 500 μέτρων. Και, καθώς το κύμα θα είναι ραδιενεργό, θα μολύνει την ακτογραμμή του εχθρού, μετατρέποντάς την σε νεκρή ζώνη. Επίσης, το Status-6 δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από αντίπαλα αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα.