Ρωσία στρατεύματα

Σημεία ελέγχου θέλει να δημιουργήσει η Ρωσία υπό το φόβο μεγαλύτερης φυγής εφέδρων γι’ αυτό και στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γεωργία.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο αρνείται ότι σχεδιάζει να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να κλείσει τα σύνορα, προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω αποχωρήσεις από τη χώρα, καθώς ήδη 260.000 στρατεύσιμοι έχουν φύγει μέσα σε πέντε ημέρες, από την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε μερική επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι στρατιώτες που έχουν φθάσει ήδη στη Γεωργία έχουν σκοπό να δημιουργήσουν ένα σημείο ελέγχου σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το ρωσικό δίκτυο RBC, με την FSB να υποστηρίζει ότι στάλθηκαν για να σταματήσουν συγκεκριμένα τη φυγή των Ρώσων που αποπειρώνται να εγκαταλείψουν τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση στην Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, προκάλεσε φόβους ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να σφραγίσει τα σύνορα της Ρωσίας για να εμποδίσει τη «μεγάλη φυγή», εν μέσω αναφορών ότι ήδη 260.000 στρατεύσιμοι τράπηκαν σε φυγή μέσα σε μόλις πέντε ημέρες.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι η Ρωσία σκοπεύει να κλείσει τα σύνορά της για να αποτρέψει την έξοδο στρατευσίμων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία βρίσκεται σε «σποραδική» επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πυρηνικά θέματα, μία ημέρα αφότου η Ουάσιγκτον προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» εάν η Μόσχα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να προστατεύσει τις ουκρανικές περιοχές που φαίνεται έτοιμη να προσαρτήσει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων, ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις γι’ αυτό».