Ο εκπροσώπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος απάντησε με περισσή προσοχή αλλά και στριμώχτηκε!

Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου «εξήγησε τη διαδικασία και θα έλεγα ότι ανέδειξε το ρόλο του Κογκρέσου και των νομοθετών που αντιδρούν για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Άλλωστε, στην Αμερική με τα πολλά προβλήματα, οι διαδικασίες προστατεύονται και είναι σεβαστές.

Χθες έγινε μία “ομηρική” μάχη μεταξύ των δημοσιογράφων και του εκπροσώπου Τύπου, ο οποίος απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων για την Τουρκία, με αφορμή την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ενώ ο Τούρκος υπουργός βρισκόταν στο γραφείο συνεδριάσεων του κ. Μπλίνκεν και …”πάλευε”για τα F-16, ο εκπρόσωπος προχώρησε στο διάβασμα ενός καταλόγου με τις διαφορές της Αμερικής και της Άγκυρας. Κανονικός κατάλογος για τις παραβιάσει όλων των ελευθεριών. Μείναμε άφωνοι.

Ήταν εκεί που πήρε “φωτιά” η αίθουσα ενημέρωσης όταν ο ανταποκριτής του Associated Press και άλλοι δημοσιογράφοι έθεσαν καυτές, κυριολεκτικά, ερωτήσεις, αμφισβητώντας όσα έλεγε ο κ. Πράις.

Απόλαυσα το διάλογο και δεν είχα πρόθεση να παρέμβω αφού οι συνάδελφοι υπέβαλαν πολύ ισχυρές ερωτήσεις και με κάλυψαν απόλυτα. Και εμένα και τους άλλους Έλληνες ανταποκριτές.

Αλλά, όταν η ατμόσφαιρα “καίει” στην ενημέρωση -το γνωστό briefing του State Department- το “τσαλάκωμα” ειναι και αυτό απόλαυση.

Πρέπει να παραδεχθώ και να το σημειώσω ότι ο εκπρόσωπος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, και μία, και δύο και τρεις φορές, αλλά πρέπει να καταθέσω ότι ως “δικηγόρος” της Τουρκίας -άχαρος ρόλος για τον ίδιο- απέτυχε.

Δεν ήταν πειστικός, διότι προφανώς δεν πίστευε στην ορθότητα των δηλώσεων του.

Όταν λέει πως η Τουρκία είναι ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, βεβαίως δεν καταγράφει την αλήθεια. Διότι δεν είναι. Και αυτός ήταν ο λόγος που του είπαμε ότι μπορεί στην Ουκρανία να σας βοήθησε -άλλο fake news αυτό- αλλά στη βόρεια Συρία είναι εναντίον σας.

Εάν παρακολουθήσει κανείς το βίντεο της ενημέρωσης θα διαπιστώσει ότι οι Αμερικανοί και οι ξένοι δημοσιογράφοι βοήθησαν για να αποκαλυφθεί ο ρόλος της Τουρκίας.

Δεν υπήρξε ούτε ένας που να υποστήριξε τις τουρκικές θέσεις και το περίεργο είναι ότι ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε “καταληφθεί” από τους Τούρκους ανταποκριτές λόγω της επίσκεψης του Τσαβούσογλου, στο μπρίφιγκ δεν εμφανίστηκε κανείς για να υποστηρίξει τις τουρκικές θέσεις.