Μαζικές οι αντιδράσεις προς την Τουρκία μετά την υπογραφή νέας συμφωνίας με κυβέρνηση στη Λιβύη που δεν κυβερνά πια
Μαζικές οι αντιδράσεις προς την Τουρκία μετά την υπογραφή νέας συμφωνίας με κυβέρνηση στη Λιβύη που δεν κυβερνά πια

Μαζικές ήταν οι αντιδράσεις και χθες από τις άκρως παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας να προχωρήσει σε συμφωνία για την ενέργεια με μια κυβέρνηση στη Λιβύη, η οποία έχει χάσει την εξουσία της.

Μετά την άμεση απάντηση της Ελλάδας και του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και τη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για το θέμα τοποθετήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον εκπρόσωπο του Ζοζέπ Μπορέλ Πίτερ Στάνο, να διαμηνύει στην Άγκυρα πως η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2019 σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης «παραμένει αμετάβλητη».

Οι αντιδράσεις Βρυξελλών – Αθήνας προκάλεσαν ενόχληση στην Άγκυρα, με το υπουργείο Εξωτερικών να επιχειρεί να τις υποβαθμίσει ανακοινώνοντας πως «τα σχόλια της Ελλάδας και της Ε.Ε. για τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν καμία σημασία ή αξία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε με βάση την παράνομη συμφωνία να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που βρίσκονται σε ελληνική ΑΟΖ, καθώς παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες θεωρεί ότι δεν υπάρχει ελληνική ΑΟΖ κάτω από την Κρήτη.

Τα σχέδια της Άγκυρας επηρεάζουν και την Αίγυπτο, με το Κάιρο να αντιδρά άμεσα και να αμφισβητεί την νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίαζαν την Τρίτη δηκτικά ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να προσδώσουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ ενώ παράλληλα τονίζεται πως υπήρχε σειρά έντονων αντιδράσεων εντός και εκτός Λιβύης. Καταρχήν υπήρξε «απομάκρυνση» του αρμοδίου υπουργού Πετρελαίου, ο οποίος, είχε εκφράσει επιφυλάξεις – «παρατηρήσεις», όπως τις ονόμασε, αναφορικά με το σχέδιο του μνημονίου που τελικά υπογράφηκε.

Στη συνέχεια υπήρξε η έντονη αντίδραση του προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωση της χθες βράδυ, τονίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Ακόμη, άμεση ήταν η αντίδραση της Αιγύπτου, η οποία επίσης αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του μνημονίου.

Σημειώνεται τέλος η δήλωση του εκπροσώπου του ύπατου εκπροσώπους της ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία παραπέμπει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, αναφορικά με τον παράνομο και άκυρο χαρακτήρα του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου».

Η Ελλάδα πάντως και παρά τις θετικές εξελίξεις παραμένει σε εγρήγορση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει τον γύρο ενημερώσεων πρέσβεων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την προσεχή Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο, προκειμένου να έχει διεξοδική συζήτηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.