Την ώρα που η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια περιμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την προφυλάκισή της, οι εξελίξεις στις έρευνες αποδεικνύονται καταιγιστικές.
Οι αρχές συμπληρώνουν σταθερά τα κομμάτια του παζλ και παρακολουθούν τη διαδρομή του χρήματος, με την ΜΚΟ του Αντόνιο Παντζέρι να αναδεικνύεται στο «όχημα» μεταφοράς μετρητών, αλλά και δημιουργίας επαφών με το Κατάρ και άλλες χώρες.
«Οι ΜΚΟ; Τις χρειαζόμαστε για να ρέει το χρήμα». Αυτή την πρόταση από την κατάθεση του Φραντσέσκο Τζόρτζι αναδεικνύει η La Reppublica, προχωρώντας σε νέες αποκαλύψεις για τον ρόλο της οργάνωσης «Μάχη κατά της Ατιμωρησίας» του Αντόνιο Παντζέρι.
Στις μαραθώνιες καταθέσεις του ο Ιταλός εργαζόμενος στο ευρωκοινοβούλιο και μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Μάχη κατά της Ατιμωρησίας», που αναδεικνύεται σε άντρο ατιμωρησίας, φαίνεται ότι συνεργάζεται και δίνει σημαντικά στοιχεία.
Τι έκανε η συγκεκριμένη ΜΚΟ; Όπως καταγράφεται στη δικογραφία, η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν ενεργή τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021, περίοδος που συνάδει χρονικά και με τα στοιχεία που έχουν οι έρευνες για την υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η βασική της σχέση ήταν με το Κατάρ και στο πιο υψηλό επίπεδο, καθώς είχε επαφές με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, Αλι Μπιν Σαμίκ Αλ Μαρί. Ο πολιτικός από το Κατάρ συναντήθηκε την 1η Νοέμβρη με την Εύα Καϊλή, όμως η ευρωβουλεύτρια δεν θεωρείται μέλος της ΜΚΟ. Μπόρεσε, όμως, μέσω της οργάνωσης να κάνει τις συγκεκριμένες επαφές.
Η κυβέρνηση της Ντόχα επιθυμούσε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να πετύχει, με αφορμή και το Παγκόσμιο Κύπελλο, μπαράζ θετικών δηλώσεων για μεταρρυθμίσεις της σε θέματα όπως τα εργασιακά. Αυτή η αναφορά της εφημερίδας, άλλωστε, φέρνει στο νου τη γνωστή, πλέον, ομιλία της Εύας Καϊλή για την πρόοδο του Κατάρ σε ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων που προκάλεσε αντιδράσεις και έστρεψε τις υποψίες πάνω της. Για τον λόγο αυτό, η οργάνωση του Παντζέρι είχε οργανώσει μια σειρά από ταξίδια στο Κατάρ τους τελευταίους μήνες.
Ονόματα
Τα έγγραφα που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα αναφέρουν ονόματα εργαζομένων του ευρωκοινοβουλίου που θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί από τον Παντζέρι. Για παράδειγμα αναφέρεται η Αλεσάντρα Μορέτι, ευρωβουλεύτρια του Δημοκρατικού Κόμματος που δεν είναι υπό έρευνα. Βρίσκεται, όμως στο στόχαστρο των ερευνών εξαιτίας της βοηθού της, Φραντσέσκα Γκαρμπανιάτι, η οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν με τον Παντζέρι και για τον λόγο αυτό τα γραφεία της έχουν σφραγιστεί.
Εξίσου σημαντικές αποδεικνύονται και οι επαφές της «Μάχης κατά της Ατιμωρησίας» στο Μαρόκο, αν και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γίνεται ξεχωριστή αναφορά στα «πολιτικά συμφέροντα» της αραβικής χώρας και οι επαφές με ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι τόσο η ανάγκη για «θετικές δηλώσεις». Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές και για δώρα που δόθηκαν από τον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία.
Εκτός από τα χρήματα, στα έγγραφα της δικογραφίας, υπάρχει εκτενής καταγραφή και για δώρα που είχε λάβει η οργάνωση. Σε ορισμένες συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί γίνεται αναφορά σε «ρολόγια», ενώ περιγράφεται και η αγορά ενός σπιτιού στα βουνά της ιταλικής Σερβινία. Τα χρήματα που απαιτούνταν για την αγορά του ακινήτου μεταφέρθηκαν μέσω των λογαριασμών της ΜΚΟ, αλλά και μέσω άλλης οργάνωσης, του Νικόλο Ταλαμάνκα, ο οποίος ανακρίθηκε, αλλά απέρριψε τις κατηγορίες.
Άλλες καταθέσεις, όμως, προήλθαν από τον Τζόρτζι, για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία που προήλθαν επίσης από υποκλοπές. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή φέρεται να έχει κάνει ξεκάθαρες αναφορές σε τηλεφωνήματα που έχουν καταγραφεί, ενώ υπήρξε και η αντίστοιχη επιβεβαίωση από το μεγάλο χρηματικό ποσό που εντοπίστηκε στο σπίτι τους.
Τα χαρτονομίσματα δείχνουν τον τραπεζικό λογαριασμό
Μια εξέλιξη που μπορεί να αποδειχθεί κομβική μεταφέρουν διεθνή μέσα, σημειώνοντας ότι ορισμένα από τα χαρτονομίσματα από τα μετρητά ύψους 1.500.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από Παντζέρι και Καϊλή, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών.
Ο έλεγχός τους ενδεχομένως να δείξει την τράπεζα από την οποία προήλθαν και, συνεπώς, τον τραπεζικό λογαριασμό.
Τα χαρτονομίσματα, όπως αναφέρει η Le Soir, είναι καινούργια, ήταν μέσα σε πλαστικά σακουλάκια και είχαν μόλις κυκλοφορήσει. Ορισμένα έχουν εκδοθεί στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν υπό μελέτη, με τις υποψίες να στρέφονται σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.
Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες θα είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί η τράπεζα από την οποία προήλθαν και ο τραπεζικός λογαριασμός που θα αποκαλύψει και την ταυτότητα του προσώπου που έκανε τη σχετική ανάληψη.
Την ίδια ώρα οι αρχές ελέγχουν τα χαρτονομίσματα και για δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία και θα συγκριθούν με εκείνα των κατηγορούμενων, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σε μερικές εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα από τις βελγικές αρχές νέα φωτογραφία με τα μετρητά και τις βαλίτσες που εντοπίστηκαν στην κατοχή της Εύας Καϊλή και του πατέρα της.
Ο εν Ελλάδι δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε χθες το πρωί σε ελληνικά ΜΜΕ πως η ευρωβουλευτής δεν γνώριζε ότι υπήρχαν χρήματα στο σπίτι της και πως όταν τα ανακάλυψε, είπε στον σύντροφό της «να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη τους». Πάντως ο δικηγόρος επικαλέστηκε ξανά το απόρρητο χωρίς να κατονομάσει τον ιδιοκτήτη.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα απέρριψε την προσπάθεια τής Εύας Καϊλή να τη βάλει και αυτή στο «κάδρο» της υπόθεσης. Εκπρόσωπος της Μέτσολα δήλωσε στο Euractiv ότι «η σαφής και πάγια οδηγία προς όλους τους Αντιπροέδρους είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο». Τα λόγια αυτά έρχονται ως απάντηση στις δηλώσεις του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως η Εύα Καϊλή εκτελούσε εντολές της Μέτσολα σχετικά με τις επαφές στο Κατάρ.