Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή, με τους συνηγόρους της να προχωρούν σε νέα διαδικασία για κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
Κι ενώ οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή προσπαθούν το καλύτερο δυνατό για την πελάτισσά τους, οι βελγικές αρχές συνεχίζουν να αρνούνται την όποια επικοινωνία Καϊλή με την κόρη της, προκαλώντας αρκετά ερωτηματικά.
Όπως εξηγούν ωστόσο ειδικοί, στην περίπτωση φυλάκισης και των δύο γονιών για το Qatargate τίθεται το ζήτημα του βέλτιστου συμφέροντος για το παιδί.
Αναφέρεται πως πρόκειται για μία αρχή η οποία κατοχυρώνεται στη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού του ΟΗΕ η οποία και ισχύει από το τέλος της δεκαετίας του ’80.
«Το ότι ένα παιδί πρέπει να είναι μαζί με τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς είναι αναντίρρητο, το δηλώνει η κοινή λογική, πριν από το διεθνές δίκαιο». Αυτά επισήμανε στη La Repubblica o Ρικάρντο Νούρι, εκπρόσωπος Τύπου του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιταλία, εκφράζοντας την ξεκάθαρη άποψη της οργάνωσης όσον αφορά την ανάγκη προστασίας των αναφαίρετων και απαραβίαστων δικαιωμάτων της κόρης του ζεύγους Τζόρτζι-Καϊλή, που συγκαταλέγονται μεταξύ των πρωταγωνιστών του Qatargate.
Προς το παρόν, την επιμέλειά της φέρεται ότι την έχει αναλάβει ο πατέρας της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Amnesty International, ωστόσο, επισημαίνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά να μη χάνουν την επαφή με τους γονείς τους, ειδικά με τη μητέρα. Σε κάποιες χώρες της ΕΕ η σχετική νομοθεσία είναι πιο χαλαρή σε σχέση με την αντίστοιχη βελγική, καθώς επιτρέπει στα παιδιά να παραμένουν με τις μητέρες τους, ακόμη και στη φυλακή.
Πρέπει, όμως, πάντα να λαμβάνεται υπόψη και η σχετική σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία επισημαίνεται πως εάν το όποιο περιβάλλον είναι βλαπτικό για την υγεία του παιδιού, θα πρέπει να επιλέγονται εναλλακτικά μέτρα.
«Σε αυτή την περίπτωση, η πιο προφανής λύση είναι αυτή του κατ’ οίκον περιορισμού, αλλά το θέμα δεν είναι να προτείνει η Διεθνής Αμνηστία στη βελγική Δικαιοσύνη ποιο μέτρο να λάβει. Η έκκληση είναι να ληφθεί υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, ακόμη και σε σχέση με οποιοδήποτε ζημιά θα μπορούσε να προκληθεί στις έρευνες, εάν υιοθετούνταν οποιοδήποτε άλλο μέτρο πλην της φυλακής», σημείωσε ο Ιταλός ακτιβιστής.
«Διαφορετικά δημιουργείται το εξής παράδοξο: μια έρευνα που προκύπτει από μια επιχείρηση διαφθοράς με στόχο την απόκρυψη του δράματος της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των δικαιωμάτων ενός και μόνο ατόμου», προσέθεσε.