Σχεδόν όλη η Δύση αποστέλλει οπλισμό, εξοπλισμούς και βοήθεια προς την Ουκρανία
Σχεδόν όλη η Δύση αποστέλλει οπλισμό, εξοπλισμούς και βοήθεια προς την Ουκρανία

Μόνο η αντιπολίτευση της Ελλάδας φαίνεται πως δεν επιδιώκει την υποστήριξη της Ουκρανίας που πλήττεται από τα ρωσικά πυρά, αφού συντεταγμένα πλέον τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στέλνουν μαζικά στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το ΝΑΤΟ μάλιστα έχει εκδώσει ειδική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι «σύμμαχοι ενισχύουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενόσω η χώρα συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην επιχείρηση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία. Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι παρέχουν επίσης οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις».

Μέχρι στιγμής συνολικά 14 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία.

Ειδικότερα, βοήθεια προς την Ουκρανία παρέχουν το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει σημαντική ποσότητα οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας.

Χώρες όπως, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια κι ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Κροατία, η Πολωνία και η Ρουμανία υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ιταλία παρέχει επίσης άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς της δεσμούς με την Ουκρανία και έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε χθες την αποστολή όπλων προς την κυβέρνηση του Κιέβου. Το αμυντικό υλικό μεταφέρεται με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας σε τοποθεσία στην Πολωνία που δεν έχει ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας και από εκεί αναμένεται να προωθηθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Μεταξύ άλλων η Ελλάδα στέλνει στην Ουκρανία  τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, τα οποία προέρχονται από κατασχέσεις, αντιαρματικά και συγκεκριμένα όπλα τύπου RPG-18 και πυρομαχικά, όπως ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000. Η Ελλάδα αποστέλλει παράλληλα και ανθρωπιστική βοήθεια την οποία και θα συνοδεύσει ο ίδιος ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από σχετική εντολή για αποστολή βοήθειας από το Μαξίμου.

Το απόγευμα χθες αναχώρησαν με αεροσκάφη τύπου C-130 οι εξοπλισμοί που αποστέλλει προς την Ουκρανία η Ελλάδα
Το απόγευμα χθες αναχώρησαν με αεροσκάφη τύπου C-130 οι εξοπλισμοί που αποστέλλει προς την Ουκρανία η Ελλάδα

Οι υπόλοιπες χώρες

Αντίστοιχα και οι υπόλοιπες χώρες αποστέλλουν πυρομαχικά, όπλα, τεθωρακισμένα και ελικόπτερα. Πρόκειται για στοχευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που λαμβάνει υπόψη αφενός το ανάγλυφο της χώρας, που είναι αχανής και επίπεδη, οπότε ευνοείται η χρήση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, αλλά και αφετέρου την ανάγκη για πυροβόλα και πυρομαχικά, απέναντι από τοΝ στενό κλοιό που επιχειρούν να στήσουν γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα οι Ρώσοι.

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δίνοντας σχετικές οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο μεταξύ, την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger στην Ουκρανία γνωστοποίησε το Βερολίνο. Η Γερμανία έκλεισε επίσης τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Αμυντικά όπλα και καύσιμα στέλνει προς την Ουκρανία και το Παρίσι, ενώ τις τελευταίες ώρες η Γαλλία αποφάσισε να αναβαθμίσει την αποστολή αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία, προκειμένου να στηρίξει την μάχη της απέναντι στην εισβολή του ρωσικού στρατού.

Αντιαρματικά όπλα προς την Ουκρανία θα στείλει η Ολλανδία, καθώς η κυβέρνηση της χώρας θα προμηθεύσει 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες.

Επιπλέον, η Ολλανδία εξετάζει, σε συνεργασία με τη Γερμανία, την αποστολή συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Στρατιωτική βοήθεια έχει φθάσει στην Ουκρανία επίσης από τη Λιθουανία.

Το Βέλγιο επιπρόσθετα αποστέλλει 3.800 τόνους καυσίμων και 2.000 πολυβόλα για τον ουκρανικό στρατό. Αναβαθμισμένη στρατιωτική βοήθεια αναμένεται να παράσχει προς την Ουκρανία και η Εσθονία. Στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, περίθαλψη των τραυματιών σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, αλλά και υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων είναι μεταξύ άλλων, οι τρόποι συμπαράστασης της γειτονικής Ρουμανίας στην Ουκρανία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από τον Μάριο Ντράγκι η Ιταλία, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι συνολικά θα διαθέσει 110 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό.

Η Σλοβακία παράλληλα θα στείλει πυρομαχικά του πυροβολικού και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Τσεχία δωρίζει στην Ουκρανία πολυβόλα, αυτόματα τυφέκια και τυφέκια ακριβείας, περίστροφα και πυρομαχικά, αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Πορτογαλία στηρίζει την Ουκρανία στέλνοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό και κυρίως «αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, γυαλιά νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων και αυτόματα τυφέκια G3». Επιπλέον, η Πορτογαλία «ανέστειλε» την εξέταση των υποψηφιοτήτων Ρώσων υπηκόων για τη χορήγηση «χρυσής βίζας», δηλαδή αδειών παραμονής που χορηγούνται σε ξένους εύπορους επενδυτές.