«Σφίγγει» ο κλοιός των προβλημάτων γύρω από το θέμα της Ουκρανίας με τους διεθνείς ηγέτες να μην αποκλείουν πλέον επίθεση της Ρωσίας, ακόμα και αύριο.
Ολοένα και περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων πλέον και η Ελλάδα, ζητούν από τους πολίτες τους να απομακρυνθούν άμεσα από τη χώρα, υπό το φόβο ενός πιθανού πολέμου.
Στο πλαίσιο της γενικότερης έντασης πάντως, ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να ζητά από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει το διάλογο με τη δύση, παρά τις μη ικανοποιητικές κατά την άποψη του προέδρου προτάσεις των δυτικών στο ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας.
Πούτιν και Λαβρόφ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση χθες, στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι τα περιθώρια του διαλόγου και τις διαπραγμάτευσης δεν έχουν εξαντληθεί.
«Υπάρχουν πάντα πιθανότητες. Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητες δεν έχουν εξαντληθεί. Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε. », δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσιάζεται να απάντησε λέγοντας «εντάξει», για να συνεχίσει αμέσως μετά τον κύκλο των επαφών του, με συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Σοϊγκού μάλιστα, φέρεται να ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο πως τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είτε ολοκληρώνονται είτε οδεύουν προς ολοκλήρωση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν από την περιοχή.
Και η Ουκρανία πάντως, φαίνεται να κάνει από την πλευρά της ένα βήμα πίσω, σε σχέση με την προσπάθεια ένταξης της στο ΝΑΤΟ, που έχει δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως, ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο τόνισε ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι “ευέλικτη” σε ότι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.
Παρ’ όλα αυτά και παρά τις σχετικές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες το κλίμα μπορεί να είναι τεταμένο, αλλά δεν τίθεται προς το παρόν άμεσο ζήτημα πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος ακόμα δεν απαντά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σε σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος θα εγκρίνει την κατάλληλη στιγμή την απάντηση της Ρωσίας. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εγκρίνει κατ’ αρχάς τις απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει η Μόσχα, αναφέροντας ότι Ρώσοι διπλωμάτες οριστικοποιούν το κείμενο των απαντήσεων.
Η ανησυχία ωστόσο είναι πολύ μεγάλη γενικότερα στην Ευρώπη, με τον Υφυπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπι να δηλώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει «πολύ» σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις των Αμερικανών περί πιθανής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ακόμα και αύριο.
Όπως σχολίασε, «φοβάμαι πως είμαστε πιο κοντά σε έναν πόλεμο από όσο ήμασταν σε αυτή την ήπειρο εδώ και 70 χρόνια»
Επανέλαβε το κάλεσμα προς τους Βρετανούς που ζουν στην Ουκρανία να φύγουν «τώρα» από τη χώρα. «Δεν πρόκειται για προειδοποίηση για κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε τρεις μήνες. Μόλις λίγα λεπτά αφού ο Πούτιν δώσει την εντολή, πύραυλοι και βόμβες θα μπορούσαν να προσγειώνονται σε ουκρανικές πόλεις», σημείωσε.
Είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση εύχεται η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία να γίνεται για λόγους «διπλωματικού πλεονεκτήματος», αλλά πρόσθεσε ότι πλέον ο φόβος είναι πως μία εισβολή είναι πλέον «πολύ επικείμενη».