Μεταξύ των χωρών που έχουν καταρτίσει πρόταση για τη θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμής» για το φυσικό αέριο συγκαταλέγεται η Ελλάδα, με στόχο να μειωθούν οι τιμές ενέργειας και ο πληθωρισμός.
«Ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου», αναφέρεται στο σχέδιο της πρότασης, που συνπυογράφουν μεταξύ άλλων Ελλάδα, Πολωνία και Ιταλία. Σύμφωνα με αυτό, το εύρος του πλαφόν θα καθορίζεται και θα είναι χαμηλότερο από την τιμή της αγοράς.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αν και πώς θα θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου στη σημερινή συνάντηση στην Πράγα. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την ιδέα, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβάλει επίσημη πρόταση, αφού υπάρχουν ήδη και αντιπροτάσεις.
«Ο διάδρομος θα εφαρμόζεται σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές, δεν θα περιορίζεται στην εισαγωγή από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένη χρήση του φυσικού αερίου», αναφέρεται σε έγγραφο που περιγράφει τον προτεινόμενο «διάδρομο τιμών» -ένα εύρος που καθορίζεται από την τιμή της αγοράς και είναι χαμηλότερο από αυτήν.
Το έγγραφο, πρότεινε τον καθορισμό του διαδρόμου τιμών σε ένα επίπεδο αρκετά υψηλό, ώστε να εξακολουθεί να λειτουργεί η αγορά φυσικού αερίου, και αρκετά ευέλικτα ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να εξακολουθούν να προσελκύουν προμήθειες από τις ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε στείλει το μήνυμα ότι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και η θεμελιώδης προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα πρέπει να αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια έστειλε από την Πράγα, προσερχόμενος στην έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας αναφέρθηκε επίσης στις αξίες που πρέπει να πρεσβεύουν οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή τη κοινότητα των χωρών, ενώ εξέφρασε και τη λύπη του για την διπλή τραγωδία στο Αιγαίο με τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα.
«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει:
«Είναι αυτονόητο πως μία τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αρχές και αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης, ότι θα ήθελε να εκφράσει τη βαθιά θλίψη του για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί χθες και αργά προχθές το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού.
«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.