Πούτιν: Δεν πτοείται από τον Τραμπ λέγοντας ότι ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι να δεχτεί η Δύση τους όρους του

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία παρά μόνο αν η Δύση δεχτεί τους όρους του. Σύμφωνα με τρεις καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν παραμένει αμετακίνητος, ακόμη και μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τις σκληρές του απειλές για κυρώσεις.

Ο Πούτιν θεωρεί ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν εμπλακεί σοβαρά σε ουσιαστικές συνομιλίες ειρήνης και, μέχρι να συμβεί αυτό, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη σύγκρουση. Παρά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Τραμπ και Πούτιν και τις επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί πως δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή πρόταση που να καλύπτει τις ρωσικές απαιτήσεις.

Οι βασικοί όροι του Πούτιν για ειρήνη είναι ξεκάθαροι σύμφωνα με το Reuters: νομικά δεσμευτική υπόσχεση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, ουδετερότητα της Ουκρανίας, περιορισμοί στις ένοπλες δυνάμεις της, εγγυήσεις για τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και – ίσως το σημαντικότερο – αναγνώριση των εδαφικών κατακτήσεων της Ρωσίας. Παρότι εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει και πιθανές διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο που περιλαμβάνει παραχώρηση ουκρανικών εδαφών ή αποκλεισμό από το ΝΑΤΟ. Στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία έχει προελάσει κατά περίπου 1.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα τους τελευταίους τρεις μήνες και ήδη ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Λουγκάνσκ και μεγάλου μέρους του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει χαρακτηρίσει τον Πούτιν «σκληρό» αλλά «όχι δολοφόνο», ενώ επανέφερε την ιδέα ότι η Κριμαία ίσως πρέπει να αναγνωριστεί ως ρωσική – εξέλιξη που θα σήμαινε σημαντική αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τη γραμμή Μπάιντεν. Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης εντός 50 ημερών, θα επιβάλει 100% δασμούς σε ρωσικά προϊόντα και κυρώσεις σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Ωστόσο, η ρωσική οικονομία δείχνει να αντέχει. Παρά τις κυρώσεις, η Μόσχα εξακολουθεί να εξάγει ενέργεια και να στηρίζει την πολεμική της βιομηχανία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η ανάπτυξη για το 2025 αναμένεται στο 2,5%, μετά από 4,3% το προηγούμενο έτος.

«Η όρεξη έρχεται με το φαγητό», δήλωσε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές στο Κρεμλίνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν αντιμετωπίσει σοβαρή αντίσταση, ο Πούτιν ίσως επεκτείνει τις εδαφικές του φιλοδοξίες και προς την περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ, το Σούμι και το Χάρκοβο.

Το βέβαιο είναι πως, παρά τις όποιες πιέσεις από τη Δύση ή προσφορές για κατάπαυση πυρός, ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω. Όπως σημειώνει μία από τις πηγές, «αν η Ουκρανία καταρρεύσει, η Ρωσία θα πάρει ακόμη περισσότερα».

Πηγή: Lifo.gr (Με πληροφορίες από Reuters)