Έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες έξω από τον χώρο που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας
Έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες έξω από τον χώρο που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας

Σφοδρές διαμαρτυρίες ξέσπασαν στις Βρυξέλλες, με αγρότες να εκφράζουν με οργή τα αιτήματά τους, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Αγρότες έβαλαν φωτιά σε σωρούς ελαστικών, με την αστυνομία να κάνει χρήση κανονιών νερού για να σβήσει τις φλόγες. Περίπου 900 τρακτέρ κατέλαβαν το κέντρο των Βρυξελλών, με μερικά να εισέρχονται στην ιστορική Γκραν Πλας, διακόπτοντας την κυκλοφορία. Αυγά πετάχτηκαν στο κτήριο Lex παράλληλα, που στεγάζει ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πάνω από 100 τρακτέρ ήταν παρκαρισμένα γύρω από τα κεντρικά γραφεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, μπλοκάροντας τμήματα των Βρυξελλών, σε μικρή απόσταση από την καλά φρουρούμενη περιοχή όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί. Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες για να απαιτήσουν δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για μια σειρά από πιέσεις που λένε ότι υφίσταται ο κλάδος, από τις χαμηλού κόστους εισαγωγές που υπονομεύουν τους τοπικούς παραγωγούς, έως τους επίπονους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ.

Βασικό παρ’ όλα αυτά αίτημα των αγροτών είναι η εξασφάλιση δίκαιων τιμών και αξιοπρεπούς βιοπορισμού. «Είμαστε φτωχοί και θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια» τόνισαν μεταξύ άλλων οι αγρότες.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν προτάσεις για την άμβλυνση της πίεσης στους αγρότες, όπως, μείωση επιθεωρήσεων στα αγροκτήματα και εξαίρεση μικρών εκμεταλλεύσεων από περιβαλλοντικά πρότυπα.

«Οι αγρότες πρέπει να πληρώνονται για ό,τι κάνουν… Υπάρχουν πτυχές της Πράσινης Συμφωνίας πολύ απαιτητικές για τους αγρότες που δεν αμείβονται. Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Γεωργίας Νταβίντ Κλαρινβάλ καθώς έφτασε στη συνάντηση.

Μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών από οργισμένους αγρότες, η ΕΕ έχει ήδη αποδυναμώσει ορισμένα τμήματα των εμβληματικών περιβαλλοντικών πολιτικών της για την Πράσινη Συμφωνία, αφαιρώντας τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών από τη γεωργία από τον οδικό της χάρτη για το κλίμα του 2040. Η ΕΕ έχει επίσης αποσύρει έναν νόμο για τη μείωση των φυτοφαρμάκων και καθυστέρησε τον στόχο για τους αγρότες να αφήσουν κάποια αγρανάπαυση για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας.

Αναφέρεται επίσης ότι τα αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνουν επίσης τον τερματισμό των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών, που οι αγρότες λένε ότι έχουν οδηγήσει σε φθηνότερες εισαγωγές από χώρες όπου οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα από αυτά της ΕΕ. Μια σκηνή που είχε στηθεί στον χώρο διαμαρτυρίας τη Δευτέρα ήταν ντυμένη με μια ταμπέλα που έγραφε «σταματήστε την ΕΕ Mercosur» – μια αναφορά στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τον όμιλο Mercosur των χωρών της Νότιας Αμερικής.