Διαφωνίες για το αν απομακρύνονται ή όχι από τα σύνορα της Ουκρανίας τα ρωσικά στρατεύματα
Διαφωνίες για το αν απομακρύνονται ή όχι από τα σύνορα της Ουκρανίας τα ρωσικά στρατεύματα

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζουν ΝΑΤΟ και Ρωσία στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας, με τα «παιχνίδια» ωστόσο να έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει πολύ ακριβά σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.

Παρά τη δήλωση της Ρωσίας πως οι δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία αποσύρονται, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντελώς αντίθετη εικόνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η χώρα δεν έχει δει καμία απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως η Μόσχα απλά μετακινεί μονάδες κρίσιμης σημασίας πιο κοντά στην περιοχή.

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και μετά υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Και δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση των δυνάμεών της», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο MSNBC. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε κρίσιμης σημασίας μονάδες να κινούνται προς τα σύνορα, όχι μακριά από τα σύνορα» είπε, για να προσθέσει: «Άρα, αυτό που πρέπει να δούμε είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να δούμε αυτές τις δυνάμεις να απομακρύνονται».

Και το ΝΑΤΟ όμως, αμφισβητεί επίσης την δηλωμένη προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευτεί την επίλυση της κρίσης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει πίσω από έναν πόλεμο με την Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως το αποτέλεσμά του θα ήταν μόνο «άσκοποι θάνατοι και καταστροφή», αλλά και διεθνής κατακραυγή εναντίον της Μόσχας. Ο Μπάιντεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εκτιμούν πως 150.000 Ρώσοι στρατιώτες περικυκλώνουν τώρα την Ουκρανία, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις για περίπου 100.000. Είπε πως οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες δυνάμεις έχουν αποσυρθεί είναι ευπρόσδεκτες, αλλά είναι ανεπιβεβαίωτες και μια εισβολή παραμένει πιθανή.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Μιχαήλ Ποπόφ, δήλωσε πως η Δύση διεξάγει κατά της Ρωσίας μια λεπτομερώς σχεδιασμένη πληροφοριακή επιχείρηση στο πλαίσιο της θεωρίας του «υβριδικού πολέμου». Ο Ποπόφ ανέφερε επίσης ότι, ακριβώς η ίδια εικόνα παρατηρούνταν τις παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. «Τα ίδια ακριβώς “αδιάψευστα στοιχεία της κατασκοπείας” για το ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υπό την πίεση των ΗΠΑ αυξάνουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, θα φέρουν την ευθύνη για τις αρκετά πιθανές προκλήσεις του Κιέβου κατά των δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, αλλά και για το ότι χρησιμοποιούν κάθε είδους εθνικιστικές ομάδες και μισθοφόρους. Ο Ποπόφ επισήμανε ακόμα ότι με την πρόφαση της ψευδούς ρωσικής απειλής οι Αμερικανοί ανάγκασαν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ «να συσπειρώσουν τις γραμμές του, ζητώντας τους να αυξήσουν μερικές φορές τις αποστολές όπλων και πολεμοφοδίων στην Ουκρανία».

Τα θέματα όμως που υπάρχουν φαίνεται πως επεκτείνονται πέρα από τις δηλώσεις, αφού οι Ρώσοι βουλευτές έχουν ψηφίσει ήδη από την Τρίτη, υπέρ μιας έκκλησης προς τον πρόεδρο Πούτιν, ώστε η χώρα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, που αντιπαρατίθενται, με την υποστήριξή της, με τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία από το 2014.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν σαφές, ωστόσο, ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών στην Ουκρανία θα ήταν μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Εκτός από την αμερικανική αντίδραση, η κίνηση της Ρωσίας προκάλεσε παρόμοια κίνηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να εκφράζει τη «σθεναρή καταδίκη» της Ένωσης.

Χθες μάλιστα, σε συζήτηση της ολομέλειας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φορ Ντε Λάιεν και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν απολογισμό των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τις στρατιωτικές απειλές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η πρόσφατη και άνευ προηγουμένου συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων μπορεί να θεωρηθεί μόνο επιθετική και απειλητική συμπεριφορά. Ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται συνεχώς με τους διεθνείς εταίρους και συμμάχους της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, πρωτίστως μέσω της διπλωματίας, αλλά και για την προετοιμασία αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη σύγκληση μιας διάσκεψης χρηματοδοτών για την περαιτέρω στήριξη της ουκρανικής οικονομίας, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε επίσης τη Ρωσία να μην μετατρέψει το «ενεργειακό ζήτημα» σε όπλο. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει άλλες πηγές ενέργειας, «είμαστε πλέον ασφαλείς για αυτόν τον χειμώνα», τόνισε, προσθέτοντας ότι το κύριο δίδαγμα για την Ένωση, είναι ότι πρέπει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές ώστε να μην εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το ευρωπαϊκό μέλλον βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπέρανε.

Πολλοί ευρωβουλευτές εστίασαν στο γεγονός ότι η ένταση αυτή «χτυπάει καμπανάκι» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω την ικανότητά της να διαχειρίζεται τις εξωτερικές πιέσεις και να διασφαλίζει ότι τη σθεναρή αντίδρασή της σε εξωτερικές απειλές, διατηρώντας παράλληλα την ειρήνη και τη δημοκρατία ως θεμελιώδεις αξίες και λόγους ύπαρξής της.