Μαζικούς βομβαρδισμούς σε πόλεις και χωριά εξαπολύουν και πάλι οι ρώσικες δυνάμεις με τις μάχες να κλιμακώνονται στο Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανίας.
Σφοδρές είναι επίσης οι μάχες τόσο στη χερσόνησο του Κίνμπουρν. Οι Ρωσικές επιθέσεις πάντως επικεντώνονται στο μέτωπο του Ντονμπάς και ειδικότερα στις πόλεις Αβντιίβκα και Μπαχμούτ.
Το κέντρο της πόλης Αβντιίβκα μάλιστα επλήγη από κύμα πυρών πυροβολικού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Ντόνετσκ Πάβλο Κιριλένκο. Κατά τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα.
Η Αβντιίβκα βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή του πολέμου εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.
Υπήρξαν επίσης «μαζικοί βομβαρδισμοί» σε δύο περιοχές κοντά στη στρατηγική πόλη Λίμαν στην περιοχή του Ντονέτσκ, επισήμανε ο Πάβλο Κυριλένκο. Τέσσερις άμαχοι είχαν σκοτωθεί στην περιοχή τη Δευτέρα.
Ο ουκρανικός στρατός δηλώνει ότι δέχεται αδιάκοπα πυρά στην περιοχή του Ντόνετσκ.
«Ο εχθρός δεν σταματά να βομβαρδίζει τις θέσεις των στρατευμάτων μας και τους οικισμούς κοντά στη γραμμή επαφής», ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Συνεχίζουν να βάλλουν κατά των κρίσιμων υποδομών και των αστικών κατοικιών» στις πόλεις Αβντιίβκα και Μπαχμούτ, ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.
Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις «αμύνονται ενεργά», με άρματα μάχης, όλμους και πυροβολικό, καθώς δέχονται επιθέσεις από τον ουκρανικό στρατό στους τομείς των πόλεων Κούπιανσκ, Λίμαν, Νοβοπάβλιβκα και Ζαπορίζια.
Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και στο ακρωτήριο του Κίνμπουρν, στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, στη νότια Ουκρανία, νοτίως του Μικολάιφ, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.
Η ανακατάληψη των τριών τελευταίων χωριών της περιοχής του Μικολάιφ που παραμένουν στα χέρια των Ρώσων θα σηματοδοτούσε μια σημαντική νίκη για το Κίεβο, λίγες ημέρες αφότου οι Ρώσοι αποχώρησαν από τη Χερσώνα.
Αυτές οι τρεις κοινότητες βρίσκονται σε μια προεξοχή γης στο νότιο άκρο της Ουκρανίας, στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Η Ρωσία κατέλαβε αυτήν την περιοχή κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις ουκρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ήταν «κολοσσιαίες».
Ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος, αλλά ότι ο διαχειριστής του δικτύου θέλει να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε οι άνθρωποι να παραμείνουν στη χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Πρακτικά κανένας θερμικός ή υδροηλεκτρικός σταθμός δεν έχει μείνει αλώβητος από τις ρωσικές επιθέσεις, είπε.
Κατά τον επικεφαλής της Ukrenergo, η Ουκρανία είχε αρκετά αποθέματα καυσίμων, τα οποία δημιούργησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου και εργάστηκε σκληρά για να επισκευάσει τις κατεστραμμένες υποδομές, αλλά ήλπιζε να εξασφαλίσει κάποια ανταλλακτικά από το εξωτερικό.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις ορισμένων αξιωματούχων να απομακρυνθούν πολίτες από πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ελλείψεις ενέργειας, είπε ότι τέτοιου είδους εκκλήσεις είναι «ακατάλληλες».