Πιο ευάλωτος από ποτέ δείχνει να είναι ο Τζο Μπάιντεν

Οι πιέσεις που δέχεται ο Αμερικανός Πρόεδρος από κορυφαία στελέχη των «Δημοκρατικών» να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα είναι ασφυκτικές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «έξοδος» Μπάιντεν μπορεί να γίνει πράξη έως και την Παρασκευή και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ως επικρατέστερη υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, φέρεται να είναι η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις.

«Δεν πηγαίνω πουθενά», λέει ο ίδιος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τους Δημοκρατικούς συναδέλφους του σήμερα ότι παραμένει «σταθερά αφοσιωμένος» στην κούρσα του 2024 για τον προεδρικό θώκο, επιδιώκοντας να διαλύσει τις ανησυχίες ότι το κόμμα θα μπορούσε να χάσει τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και το Κογκρέσο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

«Δεν πηγαίνω πουθενά», δήλωσε ο Μπάιντεν στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC.

Η συνέντευξη αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της προσπάθειας του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους να αφήσει πίσω του το καταστροφικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ήγειρε ερωτήματα σχετικά με την πνευματική ικανότητά του.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη δυσφορία του για αυτό που αποκάλεσε μια προσπάθεια της «ελίτ» να τον αναγκάσει να αποχωρήσει από τον προεκλογικό αγώνα εναντίον του Τραμπ, το οποίο νίκησε το 2020.

Όταν η συμπαρουσιάστρια της εκπομπής Morning Joe Μίκα Μπρζεζίνσκι παρουσίασε έναν κατάλογο μεγάλων οργανισμών ΜΜΕ και αναλυτών, που τον κάλεσαν να αποχωρήσει από την κούρσα, ο Μπάιντεν απέφυγε το ερώτημα.

«Δεν με ενδιαφέρει τι πιστεύουν αυτά τα γνωστά ονόματα», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το σημαντικό εδώ είναι ότι δεν πηγαίνω πουθενά. Δεν πηγαίνω πουθενά. Δεν θα ήμουν υποψήφιος εάν δεν πίστευα απολύτως ότι είμαι ο καλύτερος υποψήφιος για να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2024».

Δημοκρατικοί τον καλούν να τερματίσει την προεκλογική εκστρατεία
Ορισμένοι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσαν τον Μπάιντεν, ηλικίας 81 ετών, να τερματίσει την προεκλογική εκστρατεία, κατά τη διάρκεια της οποίας βρίσκεται πλέον σε μόνιμη άμυνα, μετά το δύσκολο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ. Μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων στις οποίες συμμετείχε έκτοτε δεν κατάφεραν να βάλουν ένα τέλος στο ερώτημα των Δημοκρατικών εάν ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να νικήσει ή να αντέξει άλλα τέσσερα χρόνια στην προεδρία της χώρας.

Οι συζητήσεις ήταν βέβαιο πως θα ενταθούν, όταν οι βουλευτές επέστρεψαν σήμερα στο Καπιτώλιο. Ορισμένα σημαίνοντα στελέχη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσαν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας χθες, όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, αν και άλλα είπαν πως συνεχίζουν να στηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Σε μια επιστολή προς τους Δημοκρατικούς, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είπε πως γνωρίζει τις ανησυχίες τους, όμως είναι καιρός για συσπείρωση.

«Το ερώτημα του πώς να προχωρήσουμε μπροστά έχει τεθεί κατ’ επανάληψη για πάνω από μία εβδομάδα. Και είναι καιρός να βάλουμε τέλος σε αυτό», γράφει ο Μπάιντεν. «Έχουμε μια δουλειά. Κι αυτή είναι να κερδίσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει τις συναντήσεις με ψηφοφόρους σε εκκλησίες, γραφεία συνδικαλιστικών ενώσεων και άλλους χώρους τις επόμενες ημέρες, λένε αξιωματούχοι της κυβέρνησής του. Την ίδια ώρα, σκοπεύει να βρίσκεται σε επικοινωνία με βουλευτές που γνωρίζει εδώ και δεκαετίες, λένε, καθώς προσπαθεί να τους καθησυχάσει.

Ένας ολοένα κι αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών βουλευτών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ότι τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου, αλλά και οι ανησυχίες για την ηλικία του και την ικανότητά του θα μπορούσαν να πλήξουν το κόμμα στις σχεδόν είκοσι πιο ανταγωνιστικές κούρσες για τη Βουλή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σειρά εμφανίσεων χθες στην Πενσυλβάνια, μια πολιτεία που παραδοσιακά μπορεί να κρίνει ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Στο πλευρό του ήταν ο γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν, ένας σημαίνων Δημοκρατικός, που έχει απορρίψει τις φωνές υπέρ της απόσυρσης του Μπάιντεν.