Ηλικιωμένους, ανάπηρους, ακόμα και… γυναίκες επιστράτευσαν οι Ρωσικές Αρχές στο πλαίσιο της λεγόμενης «μερικής επιστράτευσης» αποδεικνύοντας πως πλέον η Ρωσία έχει χάσει κάθε μέτρο κι έλεγχο ακόμα και σε μια απλή πράξη καταγραφής των… υπόχρεων στην επιστράτευση.
Έπρεπε να φθάσει Κυριακή για να ανακοινώσουν οι Ρωσικές Αρχές που θα διορθώσουν τα «λάθη» και να παραδεχθούν πως όντως στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης κλήθηκαν να υπηρετήσουν άνθρωποι που θα έπρεπε προφανώς να έχουν απαλλαγεί.
Υπενθυμίζεται ότι, στην ανακοίνωση του για μερική επιστράτευση εφέδρων του Πούτιν, τονιζόταν πως θα κληθούν μόνο όσοι έχουν στρατιωτική εμπειρία ή σχετικές δεξιότητες. Την ίδια ώρα ωστόσο επιστρατεύθηκαν όλοι όσοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες βίντεο κατέκλυσαν το διαδίκτυο, με Ρώσους να παρουσιάζουν τα χαρτιά της επιστράτευσης τους και να δηλώνουν πως δεν έχουν ούτε την παραμικρή εμπειρία από στρατό.
Οι αρχές της Ρωσίας έχουν αντιληφθεί το «φιάσκο» στο οποίο έχουν υποπέσει, ωστόσο πλέον είναι αργά για οποιοδήποτε πισωγύρισμα και αρκούνται να αναφερθούν σε τυπικά λάθη.
Κάνοντας μια ασυνήθιστη παραδοχή των «δυσλειτουργιών», η πρόεδρος της Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, επέκρινε τις περιφερειακές αρχές που επιβλέπουν την επιστράτευση. «Ορισμένοι πιστεύουν, φαίνεται, ότι είναι σημαντικότερο να δώσουν γρήγορα αναφορά παρά να υλοποιήσουν σωστά μια σημαντική κρατική αποστολή. Τέτοιες υπερβολές είναι απολύτως απαράδεκτες», σχολίασε. «Φροντίστε η μερική επιστράτευση να ολοκληρωθεί με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων. Και χωρίς να διαπράξετε ούτε ένα λάθος!» διέταξε.
Αυτά τα προβλήματα είναι άλλο ένα παράδειγμα των οργανωτικών δυσκολιών που εμφανίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρμόδιος για επιμελητειακά ζητήματα αντικαταστάθηκε από τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ.
Μολονότι οι αρχές παρουσιάζουν ως «μεμονωμένες περιπτώσεις» την επιστράτευση ανθρώπων που θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί, οι δηλώσεις τους υποδηλώνουν μια ανησυχία για τις αντιδράσεις ενός μέρους του πληθυσμού. Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Βαλέρι Φαντέγιεφ, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να «επιλύσει κατεπειγόντως τα προβλήματα» ώστε «να μην υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών».
Οι κυβερνήτες των περιοχών του Βλαντίμιρ και του Λένινγκραντ υποσχέθηκαν ότι όσοι επιστρατεύτηκαν «κατά λάθος», θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο κυβερνήτης του Λένινγκραντ Αλεξάντρ Ντοζντένκο ζήτησε από τους επικεφαλής των περιφερειών «να εξετάσουν προσωπικά τα αιτήματα των κατοίκων και να ασχοληθούν με κάθε υπόθεση».
Πολλοί φοιτητές είπαν επίσης ότι τους επιστράτευσαν αν και οι αρχές δήλωναν ότι θα εξαιρεθούν. Το βράδυ του Σαββάτου ο Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα που προβλέπει την εξαίρεση όσων σπουδάζουν σε πανεπιστήμια ή σε επαγγελματικές, κρατικές σχολές.
Μια άλλη αμφιλεγόμενη περίπτωση είναι εκείνη των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την επίθεση στην Ουκρανία και επιστρατεύτηκαν ενώ ήταν υπό κράτηση. Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν βλέπει τίποτα το «παράνομο».