Ήταν αργά χθες το απόγευμα, όταν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίτρι Πέσκοφ, ανακοίνωσε πως η Ρωσία είναι «πρόθυμη» να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία τους όρους κάτω από τους οποίους η χώρα μπορεί να παραδοθεί.
Όπως κυνικά ανέφερε ο Ντίτρι Πέσκοφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζει την επιθυμία του να διαπραγματευτεί με την ουκρανική πλευρά. Μοναδική «υποχρέωση» της Ουκρανίας είναι να δώσει εγγυήσεις προς τη Ρωσία ότι θα διατηρεί από τώρα και στο εξής «ουδέτερη στάση» και ότι δεν θα αναπτύξει όπλα στο έδαφος της, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται, δήλωση υποταγής στις αιτιάσεις της Ρωσίας και ταυτόχρονη δήλωση απομάκρυνσης κάθε προοπτικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «με την τήρηση αυτών των όρων θα επιτευχθεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, ώστε να πάψει η Ρωσία να τη θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της και τον λαό της».
Νωρίτερα και συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 5.00 τα ξημερώματα, ο πρόεδρος Πούτιν είχε αρχίσει μια ολομέτωπη επίθεση προς την Ουκρανία, με επιθέσεις να πραγματοποιούνται από βορρά, νότο και ανατολή, καθώς και στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο Κίεβο. Ειδικότερα, δύο πύραυλοι κρουζ έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ στο ανατολικό μέτωπο και το Χάρκοβο διεξάγονταν σκληρές μάχες. Πάνω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας πετούσαν Ρώσικα μαχητικά ελικόπτερα, ενώ κοντά στο Κίεβο συνετρίβη ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Πολλές ήταν οι επιθέσεις παράλληλα περιφερειακά της πρωτεύουσας.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του ανακοίνωνε ότι κατέρριψε τρία ρωσικά ελικόπτερα.
Η είδηση έρχεται λίγες στιγμές αφότου αξιωματούχοι των συνόρων δήλωσαν ότι ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Gostomel – μια στρατιωτική βάση κοντά στο Κίεβο.
Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για τα ίδια εναέρια μέσα που το υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι των συνόρων υποστηρίζουν πως ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να εισέλθει στο Κίεβο. Η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε ότι δέχθηκε επιθέσεις από πέντε περιοχές, περιλαμβανομένης της Κριμαίας στα νότια και της Λευκορωσίας στα βόρεια καθώς ίλες ρωσικών αρμάτων μάχης εισέβαλλαν στη χώρα.
Στα σύνορα της Ουκρανίας αναπτύχθηκαν περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι υποβοηθήθηκαν από 34.000 ελαφριά οπλισμένους φιλορώσους αυτονομιστές.
Απώτερος στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να προχωρήσει στην «εκκαθάριση» του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, προκειμένου να τοποθετήσει ένα νέο πρόεδρο που θα ικανοποιεί πλήρως τα συμφέροντα του.
Πολύ νωρίτερα, η Μεγάλη Βρετανία είχε προειδοποιήσει πως η διάδοχος της KGB ρωσική υπηρεσία FSB, είχε από καιρό επιφορτιστεί με την προετοιμασία του εδάφους για την κατάληψη όχι μόνο του Κιέβου, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα αναφέρουν πως έχουν στα χέρια του στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία έχει καταρτίσει σχετικούς καταλόγους «εκκαθάρισης» συγκεκριμένων ηγετικών στελεχών που έχουν στοχοποιηθεί στην Ουκρανία.