Παπούα Νέα Γουινέα: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από κατολίσθηση

Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από μεγάλη κατολίσθηση, από την οποία ισοπεδώθηκαν δεκάδες σπίτια και θάφτηκαν ζωντανές οικογένειες σε απομακρυσμένο χωριό σε ορεινή περιοχή στη βόρεια Παπούα Νέα Γουινέα, εκφράζονται από κατοίκους και αξιωματούχους της χώρας.

Πάνω από 50 σπίτια, πολλά ενώ ακόμη οι άνθρωποι κοιμόντουσαν μέσα, θάφτηκαν από την κατολίσθηση που έπληξε το χωριό Καοκάλαμ, γύρω στις 03:00 το ξημέρωμα (20:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης), δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters κάτοικος της περιοχής, ο οποίος ανέφερε ότι ο απολογισμός των νεκρών είναι τώρα σχεδόν 300.

Το αυστραλιανό δίκτυο ABC και τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας, ο Πέτερ Ιπάτας, διευκρίνισε νωρίτερα ότι «τουλάχιστον έξι χωριά» επλήγησαν από τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε και χαρακτήρισε το συμβάν «άνευ προηγουμένου φυσική καταστροφή» που προκάλεσε «σημαντικές ζημιές».

Η κατολίσθηση αυτή προκάλεσε «ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές», πρόσθεσε, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα απολογισμό.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Τζέιμς Μαράπε ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ακόμη δεν είχε ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες αρχές εργάζονται επιμελώς για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)