Παιδιά και ηλικιωμένοι πεθαίνουν από ασιτία στη Γάζα

Τουλάχιστον 29 παιδιά και ηλικιωμένοι πέθαναν από πείνα στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο διήμερο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις σε όλη την επικράτεια, με περισσότερους από 52 νεκρούς μόνο την Πέμπτη.

Η προειδοποίηση έρχεται τη στιγμή που αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή τροφίμων στην αποκλεισμένη Γάζα, μετά την άρση του πλήρους αποκλεισμού που διήρκεσε σχεδόν τρεις μήνες, έπειτα από διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Jens Laerke, 90 από τα σχεδόν 200 φορτηγά με ανθρωπιστικό υλικό (φαρμακευτικά σκευάσματα, αλεύρι, ειδικά διατροφικά συμπληρώματα) πέρασαν τη συνοριακή πύλη. Ωστόσο, οι οργανώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διανομής, λόγω της έλλειψης ασφάλειας, της πιθανότητας λεηλασιών και της ανεπαρκούς συνεργασίας με τις ισραηλινές αρχές.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος υποστηρίζει ότι καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει ακόμη στους αμάχους, ενώ τα περισσότερα φορτηγά παραμένουν στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, στον έλεγχο.

«Μπορώ να αποδείξω ότι κανείς δεν έχει λάβει βοήθεια. Τα φορτηγά είναι ακόμη στο σημείο ελέγχου. Δεν έχουν περάσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου, Γιούνες αλ-Κατίμπ. «Δεν μπορείς να αποτρέψεις τον πανικό ή τη λεηλασία σε τέτοιες συνθήκες».

Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Ο υπουργός Υγείας Μάτζεντ Αμπού Ραμαντάν δήλωσε ότι οι 29 θάνατοι που καταγράφηκαν αφορούν «παιδιά και ηλικιωμένους» και οφείλονται «σε επιπλοκές που σχετίζονται με ασιτία».

Κατάρρευση των υποδομών – Στοιχεία σοκ για τον υποσιτισμό

Η ελλιπής πρόσβαση σε τροφή έχει προκαλέσει ραγδαία εξάπλωση του υποσιτισμού, όπως προειδοποιούν εδώ και μήνες γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την IPC, σχεδόν 71.000 παιδιά κάτω των 5 ετών αναμένεται να εμφανίσουν οξύ υποσιτισμό, ενώ 14.100 θα αντιμετωπίσουν σοβαρές μορφές μέσα στους επόμενους 11 μήνες.

Η UNICEF ανακοίνωσε ότι πάνω από 9.000 παιδιά έχουν ήδη διαγνωστεί με υποσιτισμό από τις αρχές του έτους. Η ΠΟΥ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως «ο κόσμος ήδη πεινάει».

Ο Αμπού Ραμαντάν, πρώην δήμαρχος της Πόλης της Γάζας, ανέφερε ότι μόλις 7 ή 8 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν μερικώς και ότι «το 90% των ιατροφαρμακευτικών αποθεμάτων έχει μηδενιστεί».

«Η βοήθεια που μπήκε στη Γάζα ήταν ελάχιστη – 90 με 100 φορτηγά – και μόνο στις νότιες και κεντρικές περιοχές», είπε χαρακτηριστικά. «Απ’ όσο γνωρίζω, περιείχαν μόνο αλεύρι για φούρνους»

 

.
Σύμφωνα με νέα δεδομένα του αμερικανικού οργανισμού Project Hope, που εξακολουθεί να λειτουργεί κλινικές στη Γάζα, η πείνα πλήττει όλο και περισσότερο έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες μητέρες και παιδιά. Σε ορισμένες περιοχές, έως και 42% των εγκύων και 34% των θηλαζουσών έχουν διαγνωστεί με υποσιτισμό.

Η νοσηλεύτρια Γκαντίνρ, που εργάζεται για τον οργανισμό, δήλωσε: «Πριν δύο μήνες, βλέπαμε 50 περιστατικά υποσιτισμού την ημέρα. Τώρα φτάνουμε τα 200. Πολλά από τα παιδιά τρέφονται μόνο με τα μπισκότα υψηλής ενέργειας που παρέχουμε. Χάνουν βάρος, αρρωσταίνουν, αποσύρονται. Βλέπουμε τις συνέπειες της πείνας σε μια ολόκληρη γενιά».

Στο μεταξύ, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε εκτεταμένους βομβαρδισμούς στη βόρεια Γάζα, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Η Πολιτική Προστασία της Γάζας έκανε λόγο για 52 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία συνεργασίας με το Ισραήλ, στον απόηχο της κλιμάκωσης.

Με πληροφορίες από Guardian