ρωσια μερικη επιστρατευση

Έντονο προβληματισμό στην παγκόσμια κοινότητα προκάλεσε η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε μερική επιστράτευση, που είχε να πραγματοποιηθεί από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στη Ρωσία.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζίλιαν Κίγκαν, έκανε λόγο για «ανησυχητική κλιμάκωση» της ρητορικής Πούτιν, ενώ τόνισε παράλληλα πως θα πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά οι «ανατριχιαστικές» απειλές που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος στο διάγγελμά του ότι διαθέτει πολλά όπλα κι ότι είναι πρόθυμος να τα χρησιμοποιήσει.

«Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση – δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», δήλωσε η Κίγκαν στο Sky News. «Είναι μια σοβαρή απειλή, αλλά την έχει ξανακάνει», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Ουκρανίας έσπευσε από την πλευρά του να αποκηρύξει την ανακοίνωση του Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης.

Πρόκειται για μια «κακή και άσχημη εξέλιξη», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Από την πλευρά της η πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης ως ένδειξη αποτυχίας και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ουκρανική αντίσταση στη ρωσική επιθετικότητα.

«Στημένα δημοψηφίσματα και κινητοποίηση είναι ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», σχολίασε η πρέσβης Μπρίτζετ Α. Μπρινκ στο twitter λίγο μετά την έναρξη της αναμετάδοσης του διαγγέλματος του Πούτιν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτίες ουδέποτε θα αναγνωρίσουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.

«Εμείς συνεχίζουμε να επιχειρούμε κανονικά», είπε ο επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.

Ενώ ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η μερική επιστράτευση στη Ρωσία ήταν ένα προβλέψιμο βήμα, που θα αποδειχθεί αντιδημοφιλής στην κοινή γνώμη της χώρας και υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται βάσει των σχεδίων του Κρεμλίνου.

Ο Ποντόλιακ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν προσπαθεί ξεκάθαρα να ρίξει στη Δύση το φταίξιμο για τον «απρόκλητο πόλεμο», που ξεκίνησε με την Ουκρανία.