Ώρα μηδέν: Ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Το Ιράν φαίνεται να έχει εξαπολύσει επίθεση με drones στο Ισραήλ, με την επιχείρησή του να έχει ξεκινήσει.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση τουλάχιστον 150 drone, κάτι που επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Ισραήλ, ο οποίος είπε πως περιμένουν να φτάσουν τα drones τις επόμενες ώρες. Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως τα drones χρειάζονται 7-8 ώρες, άρα αν δεν αναχαιτιστούν θα φτάσουν γύρω στις 3 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες πιθανότατα τα πρώτα drones να φτάσουν στις 02.00.

Τα ιρανικά drones αναμένεται να φθάσουν στο Ισραήλ στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το CH 12 TV

Μαχητικά του Ισραήλ είναι έτοιμα να τα αναχαιτήσουν.

To Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του, ενώ το ίδιο έπραξε δύο ώρες νωρίτερα η Ιορδανία, κάτι που δείχνει πως περίμεναν ότι από ώρα σε ώρα το Ιράν θα έκανε πράξη τα αντίποινα, όπως δήλωνε.

To Reuters επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως τα drones έχουν εκτοξευτεί, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα φτάσουν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Γύρω στις 23:00 ώρα Ελλάδος πέρασαν πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ και αμέσως μετά η χώρα έκλεισε τον εναέριο χώρο.

Ενημερώνεται ο Μπάιντεν, άμεσα θα παρθούν «αποφάσεις» από τον Λευκό Οίκο

Την είδηση επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς από το συμβούλιο ασφαλείας και αναμένεται να πάρουν «αποφάσεις» μέσα στις επόμενες ώρες.

«Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ με κάθε τρόπο απέναντι στην επίθεση του Ιράν» τονίζει ο Λευκός Οίκος.

Ο Ισρηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια άμεση επίθεση από το Ιράν και θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, την ώρα που το Ιράν εκτόξευσε drones προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο χρόνος πτήσης των μη επανδρωμένων αεροσκοφών μπορεί να διαρκέσει ώρες.

Ειδικός που έδωσε συνέντευξη στο κανάλι 12, ο στρατηγός εν αποστρατεία Αμος Γιαντλίν, δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με 20 κιλά εκρηκτικών το καθένα και πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να τα καταρρίψει.

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιδράσει και πως θα «απαντήσει με τον ίδιο τρόπο».

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», αναφέρει σε δήλωσή του σε βίντεο.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές. Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών. Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», είπε στο διάγγελμά του.