Δεν άφησε αναπάντητες τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσολγου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο πάντως, αν και εκφράζει τη θλίψη του για τα όσα συμβαίνουν, εξακολουθεί να κρατά μια λογική ίσων αποστάσεων, αλλά την ίδια ώρα να προκαλεί την οργή της Τουρκίας, η οποία παραπέμπει για το θέμα στις άριστες σχέσεις που είχαν Ερντογάν και Ομπάμα, χωρίς βέβαια κανείς να αντιλαμβάνεται τη λογική των συσχετισμών.
Το State Department γενικά εκτιμά ότι δεν είναι περίοδος για απειλές πολέμου, ενώ την ίδια ώρα ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια ρητορική μεταξύ θεωρητικά συμμάχων εντός του ΝΑΤΟ.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναλυτικά, αναφέρει:
«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων.
Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι της ανακοίνωσης είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του δεν θα επιτρέψει επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι.
Ο Τσαβούσογλου μάλιστα προειδοποίησε την Ελλάδα να «μην μπαίνει σε περιπέτειες γιατί το τέλος θα είναι πολύ κακό».
Πολύ σκληρότερη του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν η απάντηση προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
«Η δήλωση περί «casus belli» που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», τονίζει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για να προσθέσει:
«Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται. Η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».