1946 — 2026
το ΧΘΕΣ
80
Συναντά το ΑΥΡΙΟ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΡΙΣ · Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ →
Ροή ειδήσεων
Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2026
Γιορτάζουν: Άγγελος, Γαβριήλ, Μιχαήλ, Σεραφείμ, Ευστρατία, Μεταξία, Ραφαήλ, Σταμάτης, Στρατηγός, Ταξιάρχης
14°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Οι Κρήτες της Μελβούρνης δίνουν δυναμικό «παρών» σε μεγάλη ελληνική γιορτή στην Αυστραλία

Με έντονο κρητικό χρώμα επιστρέφει στη Μελβούρνη το Philhellenika Greek Festival, μία από τις μεγάλες γιορτές της ελληνικής ομογένειας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στο Fairfield. Ανάμεσα στα χορευτικά συγκροτήματα που θα συμμετάσχουν βρίσκεται και εκείνο της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης, μεταφέροντας τους χορούς και την παράδοση της Κρήτης στο πολυπολιτισμικό κοινό της αυστραλιανής μεγαλούπολης.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την επιτυχημένη πρώτη παρουσία του το 2025, και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο συνάντησης των Ελλήνων της Αυστραλίας, αλλά και των κατοίκων της περιοχής που επιθυμούν να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στον χώρο στάθμευσης της Gillies Street, στο Fairfield Village, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα θα έχουν οι Κρήτες της Μελβούρνης, με το χορευτικό συγκρότημα της Κρητικής Αδελφότητας να παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς του νησιού, συνεχίζοντας την προσπάθεια διατήρησης και διάδοσης της κρητικής πολιτιστικής κληρονομιάς στις νεότερες γενιές της ομογένειας.

Στη μεγάλη γιορτή θα συμμετάσχουν επίσης χορευτικά συγκροτήματα από τη Λευκάδα και τον Πόντο, καθώς και το χορευτικό της Ελληνικής Κοινότητας, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία των ελληνικών παραδόσεων.

Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εμφανίσεις του συγκροτήματος Nestoras Band, του Δημήτρη Καββαδά, της Παναγιώτας και του Γιάννη Σπάντσιου, ενώ το ελληνικό στοιχείο θα κυριαρχεί και στη γαστρονομία, με παραδοσιακές γεύσεις, σουβλάκια, γύρο, αρνί στη σούβλα και λουκουμάδες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει και η συμμετοχή του ελληνοαυστραλού παλαιστή Levi Nixon, στο πλαίσιο των επιδείξεων της Melbourne City Wrestling.

Παράλληλα, η ποδοσφαιρική ομάδα South Melbourne FC θα πραγματοποιήσει ειδική εμφάνιση, παρουσιάζοντας στο κοινό το τρόπαιο του Australia Cup, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες.

Η περσινή πρώτη διοργάνωση είχε προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση του φεστιβάλ.

Για την κρητική παροικία της Μελβούρνης, η συμμετοχή αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να προβάλει την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική ταυτότητα του νησιού και να φέρει σε επαφή την κρητική παράδοση με το ευρύτερο αυστραλιανό κοινό.

Σε μια πόλη με ισχυρή και πολυπληθή ελληνική παρουσία, οι Κρήτες συνεχίζουν να αποτελούν ενεργό κομμάτι της ομογενειακής ζωής, κρατώντας ζωντανή τη σύνδεση με τον τόπο καταγωγής τους.