Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την απάντηση της Χαμάς και τη χαρακτηρίζουν εντελώς απαράδεκτη

Η απάντηση της Χαμάς στην αμερικανική πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας είναι “εντελώς απαράδεκτη”, αντέδρασε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, ο Στιβ Γουίτκοφ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

“Είναι εντελώς απαράδεκτη και απλά μας οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Η Χαμάς θα πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση που παρουσιάσαμε ως βάση για συνομιλίες, τις οποίες μπορούμε να αρχίσουμε από την ερχόμενη εβδομάδα”, έγραψε στο μήνυμά του.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έδωσε στους διαμεσολαβητές την απάντησή της στην αμερικανική πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023, χωρίς να δηλώσει ρητά εάν την αποδέχεται.

Ωστόσο, η Χαμάς δήλωσε ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει 10 ζωντανούς ομήρους και να παραδώσει 18 νεκρούς, όλοι είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης την 7η Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, όπως ορίζει η πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ.

“Το Κίνημα ισλαμικής αντίστασης (Χαμάς) κατέθεσε σήμερα την απάντησή του στην τελευταία πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, στις πλευρές που διαμεσολαβούν”, δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση.

“Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, δέκα εν ζωή φυλακισμένοι της κατοχής (Ισραήλ σ.σ.) που κρατούνται από την αντίσταση θα απελευθερωθούν, συν την επιστροφή 18 σορών, σε αντάλλαγμα για έναν συμφωνημένο αριθμό Παλαιστινίων φυλακισμένων” που κρατούνται από το Ισραήλ, προστίθεται.

“Η πρόταση αυτή στοχεύει στην επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, στην πλήρη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και στη διασφάλιση της παροχής βοήθειας στον λαό μας και στις οικογένειές μας στη Λωρίδα της Γάζας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι έλαβαν τη συγκατάθεση του Ισραήλ στην πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου, χωρίς να δημοσιοποιήσουν το πλήρες κείμενο.

Χθες, Παρασκευή, το Ισραήλ προειδοποίησε τη Χαμάς να δεχτεί την αμερικανική πρόταση εκεχειρίας και απελευθέρωσης των ομήρων αλλιώς θα “αφανιστεί”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς. Ωστόσο, ούτε το Ισραήλ έχει δηλώσει επί του παρόντος ρητά εάν αποδέχεται την αμερικανική πρόταση.

Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου ο αποκλεισμός δύο και πλέον μηνών, ο οποίος χαλάρωσε εν μέρει την περασμένη εβδομάδα, έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς: Ή θα δεχτείτε την πρόταση των ΗΠΑ ή θα σας αφανίσουμε

Το Ισραήλ προειδοποίησε τη Χαμάς πως είτε θα κάνει δεκτή την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που κρατά από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 ή θα «αφανιστεί».

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια διεθνή πίεση σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την ανθρωπιστική κατάσταση. Στα μέσα Μαΐου ο στρατός του Ισραήλ κλιμάκωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, με δημόσια διακηρυγμένους στόχους να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι, να τεθεί υπό «τον έλεγχό» του όλος ο παλαιστινιακός θύλακος και να καταστραφεί η Χαμάς, που κατέλαβε την εξουσία εκεί το 2007.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Ισραήλ Κατς, δήλωσε πως ο στρατός του συνεχίζει τις επιχειρήσεις του «με όλη του τη δύναμη» και ταυτόχρονα «απομακρύνει τον τοπικό πληθυσμό από κάθε ζώνη μαχών», σε ανακοίνωσή του με την οποία απείλησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Οι δολοφόνοι της Χαμάς πρέπει τώρα να επιλέξουν: θα δεχτούν τους όρους της ‘συμφωνίας Γουίτκοφ’ για την απελευθέρωση των ομήρων – ή θα αφανιστούν», διεμήνυσε ο κ. Κατς αναφερόμενος στην πρόταση του ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής προεδρίας για τη Μέση Ανατολή, του Στιβ Γουίτκοφ.

«Βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη Γάζα», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι «η πλέον υποσιτισμένη περιοχή στον κόσμο», καθώς «το 100% του πληθυσμού απειλείται από λιμό», υπογραμμισε νωρίτερα στη Γενεύη ο Γενς Λέρκε, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Ομάδα ενόπλων κατέλαβε εξ εφόδου τις νοσοκομείου εκστρατείας στη Ντέιρ αλ Μπάλα, λεηλάτησε μεγάλες ποσότητες ιατρικού υλικού, προμηθειών, φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής προοριζόμενων για παιδιά που πάσχουν από υποσιτισμό», ενημέρωσε παράλληλα στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, που ελπίζεται κατόπιν να οδηγήσουν στο τέλος του καταστροφικού πολέμου που διαρκεί 20 μήνες, δεν έχουν ακόμη φέρει αποτέλεσμα αφότου ο ισραηλινός στρατός ξανάρχισε την επίθεσή του στον παλαιστινιακό θύλακο στα μέσα Μαρτίου, τερματίζοντας δίμηνη ανακωχή.

Το βράδυ προχθές Πέμπτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε ότι νέα αμερικανική πρόταση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εγκρίθηκε από το Ισραήλ κι υποβλήθηκε στη Χαμάς.

Όμως, λίγο αργότερα, ο Μπασέμ Ναΐμ, εξόριστο ηγετικό στέλεχος του κινήματος, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματα της Χαμάς, στον βαθμό που συνεπάγεται «ουσιαστικά τη διαιώνιση της κατοχής, τη συνέχιση των φόνων και του λιμού».

Σύμφωνα με άλλη πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, το κίνημα διαπιστώνει παντελή απουσία εγγυήσεων για τη συνέχιση των συνομιλιών κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, ενόψει οριστικού τερματισμού του πολέμου.

Η Χαμάς πάντως ανέφερε χθες ότι διεξάγει «διαβουλεύσεις με παλαιστινιακές δυνάμεις και παρατάξεις» όσον αφορά την πρόταση «που διαβιβάστηκε από τον κ. Γουίτκοφ μέσω των μεσολαβητών».

Αντιδρώντας στις τοποθετήσεις της Χαμάς, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που αντιμετωπίζει εχθρικά οποιονδήποτε συμβιβασμό αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, απαίτησε χθες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να χρησιμοποιήσει «όλη τη δύναμη που απαιτείται» για να «τελειώσει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Στο πεδίο, η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε ότι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σε διάφορους τομείς του παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θυλάκου.

Η άνευ προηγουμένου έφοδος μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου, στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 57, πλην όμως τουλάχιστον 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Η Χαμάς έχει εξάλλου ακόμη στα χέρια της τη σορό ισραηλινού στρατιώτη που είχε σκοτωθεί το 2014, σε προηγούμενο πόλεμο στον θύλακο.

Πάνω από 54.321 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ έχει επιταχύνει την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη, αψηφώντας τις εκκλήσεις του γάλλου προέδρου και άλλων ηγετών, καθώς και του ΟΗΕ, υπέρ της λύσης δυο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού.

Την επομένη της ανακοίνωσης της κυβέρνησης του Ισραήλ πως θα οικοδομηθούν 22 νέοι εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η Αίγυπτος κατήγγειλε «τη νέα προκλητική και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».

Εξάλλου «οι ισραηλινοί οικισμοί αποτελούν μείζον εμπόδιο για την υλοποίηση της λύσης των δυο κρατών και δίκαιης, διαρκούς και συνολικής ειρήνης», τόνισε το Κάιρο σε ανακοίνωσή του.

Τα 57 μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Αίγυπτος, καταδίκασαν επίσης την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Κατς αψήφησε απροκάλυπτα χθες τον Εμανουέλ Μακρόν και τα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας πως δεν τίθεται κανένα θέμα να επιτραπεί να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου θα μεταβεί αύριο Κυριακή στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, στην πρώτη επίσκεψη αυτού του επιπέδου στα παλαιστινιακά εδάφη από τον πόλεμο του 1967.

Όμως το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε πως οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψουν ούτε τη δική του επίσκεψη, ούτε αυτή των επικεφαλής της διπλωματίας άλλων αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ως τώρα, ούτε η ισραηλινή κυβέρνηση, ούτε αυτές των ενδιαφερόμενων αραβικών κρατών έχουν σχολιάσει την πληροφορία.