Ο Γιάνης Βαρουφάκης
 
Την απαγόρευση εισόδου όπως και κάθε πολιτικής δραστηριότητας στη Γερμανία επέβαλε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στον Γιάνη Βαρουφάκη, λόγω των θέσεών του για τον πόλεμο στο Ισραήλ. Στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απαγόρευτηκε ακόμη και η συμμετοχή σε ομιλιες μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Σημειώνεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν κεντρικός ομιλητής στο Παλαιστινιακό Συνέδριο στο Βερολίνο και την είδηση της απαγόρευσης από τη Γερμανία έκανε γνωστή στο Twitter ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

«Το γερμανικό Υπ. Εσωτερικών εξέδωσε “Betätigungsverbot” εναντίον μου: απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας. Όχι μόνο απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία, αλλά και απαγόρευση συμμετοχής μέσω Zoom. Εδώ η ομιλία που τους ενόχλησε. Κρίνετε μόνοι σας» έγραψε ειδικότερα.

Στη συνέχεια ανέβασε και βίντεο στο Twitter με το οποίο ανακοίνωσε ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών τού απαγόρευσε την είσοδο στη Γερμανία όπως και τη συμμετοχή σε κάθε ομιλία ακόμη μέσω της πλατφόρμας Zoom ή κάποιου άλλου βίντεο. Κι αυτό γιατί, λέει ο κ.Βαρουφάκης, λόγω ομιλίας «που δημοσίευσα στο μπλογκ μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Απαγορεύτηκε να εκφωνήσω αυτήν την ομιλία στο Παλαιστινιακό συνέδριο στο Βερολίνο, όπου η αστυνομία με τη σοφία που διαθέτει μπήκε στον χώρο και με τη βία διέλυσε την εκδήλωση».

Μάλιστα στη συνέχεια του βίντεο αναρωτιέται εάν η Γερμανία αισθάνεται άνετα που στη δημοκρατία της συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ έκανε λόγο για προαναγγελία θανάτου των διαστάσεων της δημοκρατίας.

«Βρισκόμαστε εδώ, στο Βερολίνο, με το Παλαιστινιακό μας Συνέδριο επειδή, σε αντίθεση με το γερμανικό πολιτικό σύστημα και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καταδικάζουμε τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου ανεξάρτητα από το ποιος τα διαπράττει» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Βαρουφάκης στην ομιλία του για τον πόλεμο στο Ισραήλ.

«Πέρα από το σημερινό Συνέδριό μας, το οποίο διέλυσε με τη βία η γερμανική αστυνομία, έχουμε καθήκον, ιδίως στη Γερμανία, να αλλάξουμε τη συζήτηση. Έχουμε καθήκον να πείσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των έντιμων Γερμανών εκεί έξω ότι τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα έχουν σημασία. Ότι «Ποτέ ξανά» σημαίνει «Ποτέ ξανά». Για οποιονδήποτε, Εβραίο, Παλαιστίνιο, Ουκρανό, Ρώσο, κάτοικο Υεμένης, Σουδάν, Ρουάντα – για όλους, παντού» τόνισε δε.

Η ομιλία Βαρουφάκη όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25

Φίλες, φίλοι,

Συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες που βρίσκεστε εδώ, παρά τις απειλές, παρά τη σιδερόφρακτη αστυνομία έξω από αυτόν τον χώρο, παρά την πανστρατιά του γερμανικού Τύπου, παρά το γερμανικό κράτος, παρά το γερμανικό πολιτικό σύστημα που σας δαιμονοποιεί επειδή βρίσκεστε εδώ.

«Γιατί ένα Παλαιστινιακό Συνέδριο, κύριε Βαρουφάκη;», με ρώτησε πρόσφατα γερμανός δημοσιογράφος. Επειδή, όπως είπε κάποτε ο Hanan Ashrawi: «Δεν μπορούμε να βασιστούμε στους φιμωμένους για να μας πουν για τα βάσανά τους».

Σήμερα, η απάντηση της Asrawi έχει γίνει καταθλιπτικά ισχυρότερη: Επειδή δεν μπορούμε να βασιστούμε στους φιμωμένους την ώρα που σφαγιάζονται και λιμοκτονούν, για να μας πουν για τις σφαγές και την πείνα που βιώνουν.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος λόγος: Επειδή ένας περήφανος, ένας αξιοπρεπής λαός, ο γερμανικός λαός, παρασύρεται σε έναν ολέθριο δρόμο προς μια άκαρδη κοινωνία καθώς τον υποχρεώνουν να συνδέσει το όνομά του με άλλη μια γενοκτονία που γίνεται στο όνομά του, με τη δική του συνενοχή.

Δεν είμαι ούτε Εβραίος ούτε Παλαιστίνιος. Αλλά είμαι απίστευτα υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σε Εβραίους και Παλαιστίνιους –για να ενώσω τη φωνή μου για την Ειρήνη και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα με τις Εβραϊκές Φωνές για την Ειρήνη και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα– με τις Παλαιστινιακές Φωνές για την Ειρήνη και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το να είμαστε μαζί, εδώ, σήμερα, είναι η απόδειξη ότι η συνύπαρξη δεν είναι μόνο δυνατή – αλλά ότι είναι εδώ! Ήδη.

«Γιατί όχι ένα Εβραϊκό Συνέδριο, κύριε Βαρουφάκη;», με ρώτησε ο ίδιος γερμανός δημοσιογράφος, νομίζοντας ότι έκανε τον έξυπνο. Καλωσόρισα την ερώτησή του.

Διότι αν απειληθεί έστω κι ένας Εβραίος, οπουδήποτε, μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίος ή Εβραία, θα φορέσω το αστέρι του Δαβίδ στο πέτο μου και θα προσφέρω την αλληλεγγύη μου, όποιο κι αν είναι το κόστος, ό,τι κι αν χρειαστεί.

Ας είμαι λοιπόν ξεκάθαρος: Αν οι Εβραίοι δέχονταν απειλές, οπουδήποτε στον κόσμο, θα ήμουν ο πρώτος που θα ζητούσα να γίνει ένα Εβραϊκό Συνέδριο στο οποίο θα δήλωνα την αλληλεγγύη μου.

Ομοίως, όταν Παλαιστίνιοι σφαγιάζονται επειδή είναι Παλαιστίνιοι –υπό το δόγμα ότι για να είναι νεκροί και Παλαιστίνιοι πρέπει να ήταν… Χαμάς– θα φορέσω το keffiyeh μου και θα προσφέρω την αλληλεγγύη μου με όποιο κόστος, ό,τι κι αν χρειαστεί.

Τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, φίλες και φίλοι, είτε είναι οικουμενικά είτε δεν είναι τίποτα.

Έχοντας αυτό κατά νου, απάντησα στην ερώτηση του γερμανού δημοσιογράφου με μερικές δικές μου ερωτήσεις:

▪ Κρατούνται 2 εκατομμύρια Ισραηλινοί, αφού εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και κλείστηκαν σε τεράστια υπαίθρια φυλακή πριν από 80 χρόνια, ακόμα σε αυτή την υπαίθρια φυλακή, χωρίς πρόσβαση στον έξω κόσμο, με ελάχιστη τροφή και νερό, χωρίς καμία πιθανότητα για μια φυσιολογική ζωή, χωρίς να μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε, ενώ βομβαρδίζονται περιοδικά εδώ και 80 χρόνια; Όχι.
▪ Έχουν οδηγηθεί σκόπιμα εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στον λιμό από έναν στρατό κατοχής, με τα παιδιά τους να σπαρταρούν στο χώμα, ουρλιάζοντας από την πείνα; Όχι.
▪ Υπάρχουν χιλιάδες τραυματισμένα παιδιά Ισραηλινών χωρίς επιζώντες γονείς που σέρνονται στα ερείπια των σπιτιών τους; Όχι.
▪ Βομβαρδίζονται σήμερα Ισραηλινοί από τα πιο εξελιγμένα αεροπλάνα και τις πιο σύγχρονες βόμβες του κόσμου; Όχι.
▪ Βιώνουν Ισραηλινοί την πλήρη οικοκτονία της λίγης γης που μπορούν ακόμα να αποκαλούν δική τους, χωρίς να έχει μείνει ούτε ένα δέντρο κάτω από το οποίο να αναζητήσουν σκιά ή του οποίου τον καρπό να γευτούν; Όχι.
▪ Σκοτώνονται σήμερα παιδιά Ισραηλινών από ελεύθερους σκοπευτές με εντολή ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ; Όχι.
▪ Εκδιώκονται σήμερα οι Ισραηλινοί από τα σπίτια τους από ένοπλες συμμορίες; Όχι.
▪ Το Ισραήλ μάχεται σήμερα για την ύπαρξή του; Όχι.

Αν η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις ήταν ναι, θα συμμετείχα σήμερα σε ένα Συνέδριο Εβραϊκής Αλληλεγγύης.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, θα θέλαμε πολύ να είχαμε μια αξιοπρεπή, δημοκρατική, με αμοιβαίο σεβασμό συζήτηση για το πώς θα φέρουμε την Ειρήνη και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα για όλους, Εβραίους και Παλαιστίνιους, Βεδουίνους και Χριστιανούς, από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα –μια συζήτηση και με ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά από εμάς.

Δυστυχώς, το σύνολο του γερμανικού πολιτικού συστήματος έχει αποφασίσει να μην το επιτρέψει αυτό. Σε μια κοινή δήλωση που περιλαμβάνει όχι μόνο το CDU-CSU ή το FDP, αλλά και το SPD, τους Πράσινους και, αξιοσημείωτα, δύο ηγέτες του Die Linke, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν ότι μια τέτοια πολιτισμένη συζήτηση, στην οποία μπορεί να διαφωνούμε πολιτισμένα, δεν θα διεξαχθεί ποτέ στη Γερμανία.

Τους κοιτάζω στα μάτια και τους λέω: Θέλετε να μας φιμώσετε. Να μας απαγορεύσετε. Να μας δαιμονοποιήσετε. Να μας ενοχοποιήσετε. Επομένως, δεν μας αφήνετε άλλη επιλογή από το να απαντήσουμε στις κατηγορίες σας με τις δικές μας κατηγορίες. Εσείς το επιλέξατε αυτό. Όχι εμείς.

▪ Μας κατηγορείτε για αντισημιτικό μίσος…

– Σας κατηγορούμε ότι είστε ο καλύτερος φίλος του αντισημίτη, εξισώνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να διαπράττει εγκλήματα πολέμου με το δικαίωμα των Ισραηλινών να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους.

▪ Μας κατηγορείτε ότι υποστηρίζουμε την τρομοκρατία

– Σας κατηγορούμε ότι εξισώνετε τη νόμιμη αντίσταση σε ένα κράτος Απαρτχάιντ με τις φρικαλεότητες εναντίον αμάχων, τις οποίες πάντα καταδίκαζα και θα καταδικάζω, όποιος κι αν τις διαπράττει –Παλαιστίνιοι, Εβραίοι έποικοι, η ίδια μου η οικογένεια, οποιοσδήποτε.
– Σας κατηγορούμε ότι δεν αναγνωρίζετε το καθήκον του λαού της Γάζας να γκρεμίσει το Τείχος της ανοιχτής φυλακής στην οποία είναι εγκλωβισμένος εδώ και 80 χρόνια– και ότι εξισώνετε αυτή την πράξη του γκρεμίσματος του Τείχους της Ντροπής –το οποίο δεν είναι σίγουρα καλύτερο από το Τείχος του Βερολίνου– με πράξεις τρομοκρατίας.

▪ Μας κατηγορείτε ότι υποτιμούμε την τρομοκρατία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

– Σας κατηγορούμε ότι υποτιμάτε τα 80 χρόνια εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και την ανέγερση ενός σιδερόφρακτου συστήματος Απαρτχάιντ σε όλο το Ισραήλ-Παλαιστίνη.
– Σας κατηγορούμε ότι ευτελίζετε τη μακροχρόνια υποστήριξη της Χαμάς από τον Νετανιάχου ως μέσο καταστροφής της λύσης των 2 κρατών που ισχυρίζεστε ότι υποστηρίζετε.
– Σας κατηγορούμε ότι ευτελίζετε την πρωτοφανή τρομοκρατία που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στους κατοίκους της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

▪ Κατηγορείτε τους διοργανωτές του σημερινού συνεδρίου ότι, όπως λέτε, «δεν ενδιαφερόμαστε να συζητήσουμε για τις δυνατότητες ειρηνικής συνύπαρξης στη Μέση Ανατολή με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα». Μιλάτε σοβαρά; Έχετε χάσει το μυαλό σας;

– Σας κατηγορούμε ότι υποστηρίζετε ένα γερμανικό κράτος που είναι, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος προμηθευτής των όπλων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Νετανιάχου για να σφαγιάσει τους Παλαιστίνιους στο πλαίσιο ενός μεγάλου σχεδίου για να καταστήσει αδύνατη τη λύση των 2 κρατών και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων.
– Σας κατηγορούμε ότι δεν απαντήσατε ποτέ στο σχετικό ερώτημα που κάθε Γερμανός πρέπει να απαντήσει: Πόσο αίμα Παλαιστινίων πρέπει να χυθεί για να ξεπλυθεί η δική σας, δικαιολογημένη, ενοχή για το Ολοκαύτωμα;

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Βρισκόμαστε εδώ, στο Βερολίνο, με το Παλαιστινιακό μας Συνέδριο επειδή, σε αντίθεση με το γερμανικό πολιτικό σύστημα και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καταδικάζουμε τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου ανεξάρτητα από το ποιος τα διαπράττει. Επειδή αντιτιθέμεθα στο Απαρτχάιντ στη γη του Ισραήλ-Παλαιστίνης, ανεξάρτητα από το ποιος έχει το πάνω χέρι –όπως ακριβώς αντιταχθήκαμε στο Απαρτχάιντ στον Αμερικανικό Νότο ή στη Νότια Αφρική. Επειδή υποστηρίζουμε τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ισότητα μεταξύ Εβραίων, Παλαιστινίων, Βεδουίνων και Χριστιανών στην Αρχαία Γη της Παλαιστίνης.

Και για να γίνουμε ακόμη πιο σαφείς ως προς τα ερωτήματα, θεμιτά και κακοήθη, στα οποία πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να απαντήσουμε:

Καταδικάζω τις φρικαλεότητες της Χαμάς;

Καταδικάζω κάθε φρικαλεότητα, όποιος κι αν είναι ο δράστης ή το θύμα. Αυτό που δεν καταδικάζω είναι την ένοπλη αντίσταση σε ένα σύστημα Απαρτχάιντ που σχεδιάστηκε ως μέρος ενός αργοκίνητου, αλλά αδυσώπητου προγράμματος εθνοκάθαρσης. Με άλλα λόγια, καταδικάζω κάθε επίθεση εναντίον αμάχων ενώ, ταυτόχρονα, τιμώ όποιον ρισκάρει τη ζωή του για να γκρεμίσει το Τείχος.

Το Ισραήλ δεν βρίσκεται σε πόλεμο για την ίδια του την ύπαρξη;

Όχι, δεν βρίσκεται. Το Ισραήλ είναι ένα πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος με τον πιο προηγμένο ίσως τεχνολογικά στρατό στον κόσμο και με την πανοπλία της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής να το καλύπτει. Δεν υπάρχει καμία συμμετρία με τη Χαμάς, μια ομάδα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στους Ισραηλινούς, αλλά που δεν έχει καμία απολύτως ικανότητα να νικήσει τον στρατό του Ισραήλ, ή ακόμη να εμποδίσει το Ισραήλ να συνεχίσει να εφαρμόζει την αργή γενοκτονία των Παλαιστινίων στο πλαίσιο του συστήματος Απαρτχάιντ που έχει στηθεί με τη μακροχρόνια υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της ΕΕ.

Δεν είναι δικαιολογημένος ο φόβος των Ισραηλινών ότι η Χαμάς θέλει να τους εξοντώσει;

Φυσικά! Οι Εβραίοι έχουν υποστεί ένα Ολοκαύτωμα, του οποίου προηγήθηκαν πογκρόμ και ένας βαθιά ριζωμένος αντισημιτισμός που διαπερνά την Ευρώπη και την Αμερική εδώ και αιώνες. Είναι φυσικό οι Ισραηλινοί να ζουν με τον φόβο ενός νέου πογκρόμ αν ο ισραηλινός στρατός αναδιπλωθεί. Ωστόσο, επιβάλλοντας το Απαρτχάιντ στους Παλαιστίνιους, αντιμετωπίζοντάς τους ως υπανθρώπους, το ισραηλινό κράτος υποδαυλίζει τη φωτιά του αντισημιτισμού, ενισχύει Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς που θέλουν απλώς να αλληλοεξοντωθούν και, τελικά, συμβάλλει στην τρομερή ανασφάλεια που κατατρώει τους Εβραίους στο Ισραήλ και τη Διασπορά. Το απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων είναι η χειρότερη αυτοάμυνα των Ισραηλινών.

Τι γίνεται με τον αντισημιτισμό;

Είναι πάντα ένας σαφής και παρών κίνδυνος. Και πρέπει να εξαλειφθεί, ιδιαίτερα στις τάξεις της Παγκόσμιας Αριστεράς και των Παλαιστινίων που αγωνίζονται για τις παλαιστινιακές πολιτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο.

Γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν τους στόχους τους με ειρηνικά μέσα;

Το έκαναν. Η PLO αναγνώρισε το Ισραήλ και απαρνήθηκε τον ένοπλο αγώνα. Και τι πήραν γι’ αυτό; Απόλυτη ταπείνωση και συστηματική εθνοκάθαρση. Αυτό είναι που εξέθρεψε τη Χαμάς και την ανέδειξε στα μάτια πολλών Παλαιστινίων ως τη μόνη εναλλακτική λύση σε μια αργή γενοκτονία υπό το ισραηλινό Απαρτχάιντ.

Τι πρέπει να γίνει τώρα; Τι θα μπορούσε να φέρει την Ειρήνη στο Ισραήλ-Παλαιστίνη;

▪ Μια άμεση κατάπαυση του πυρός.
▪ Η απελευθέρωση όλων των ομήρων: της Χαμάς και των χιλιάδων που κρατούνται από το Ισραήλ.
▪ Μια Ειρηνευτική Διαδικασία, υπό τον ΟΗΕ, υποστηριζόμενη από τη δέσμευση της Διεθνούς Κοινότητας να τερματίσει το Απαρτχάιντ και να διασφαλίσει ίσες πολιτικές ελευθερίες για όλους.
▪ Όσον αφορά το τι πρέπει να αντικαταστήσει το Απαρτχάιντ, εναπόκειται στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να αποφασίσουν μεταξύ της λύσης των 2 κρατών και της λύσης ενός ενιαίου ομοσπονδιακού κοσμικού κράτους.

Φίλες, φίλοι,

Είμαστε εδώ επειδή η εκδίκηση είναι μια οκνηρή μορφή οδύνης.

Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε όχι την εκδίκηση αλλά την Ειρήνη και τη Συνύπαρξη σε όλο το Ισραήλ-Παλαιστίνη.

Είμαστε εδώ για να πούμε στους Γερμανούς δημοκράτες, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συντρόφων μας του Die Linke, ότι έχουν πέσει σε ηθικό κενό για αρκετό καιρό –ότι δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό– ότι το να επιτρέπουμε στο Ισραήλ να διαπράττει εγκλήματα πολέμου δεν πρόκειται να απαλύνει την ενοχή των εγκλημάτων της Γερμανίας κατά του Εβραϊκού Λαού.

Πέρα από το σημερινό Συνέδριό μας, το οποίο διέλυσε με τη βία η γερμανική αστυνομία, έχουμε καθήκον, ιδίως στη Γερμανία, να αλλάξουμε τη συζήτηση. Έχουμε καθήκον να πείσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των έντιμων Γερμανών εκεί έξω ότι τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα έχουν σημασία. Ότι «Ποτέ ξανά» σημαίνει «Ποτέ ξανά». Για οποιονδήποτε, Εβραίο, Παλαιστίνιο, Ουκρανό, Ρώσο, κάτοικο Υεμένης, Σουδάν, Ρουάντα – για όλους, παντού.

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το γερμανικό πολιτικό κόμμα MERA25, που ίδρυσε το DiEM25, κατεβαίνει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο –επιδιώκοντας την ψήφο των Γερμανών ανθρωπιστών που επιθυμούν ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που να εκπροσωπεί τη Γερμανία το οποίο να εγκαλεί τη συνενοχή της ΕΕ στη γενοκτονία– μια συνενοχή που είναι το μεγαλύτερο δώρο της ΕΕ στους αντισημίτες στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Σας χαιρετώ όλες και όλους και προτείνω να μην ξεχνάμε ποτέ ότι κανείς μας δεν είναι λέφτερος αν ένας, μία, από εμάς είναι πίσω από το σύρμα.