Τον τρόπο που θα απαντήσει στην Ελλάδα αναζητά τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά το φιάσκο στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. Δεν είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει άμεσα μια υβριδικού τύπου αντεπίθεση, που θα περιλαμβάνει μαζικές αποστολές μεταναστών σε ελληνική βραχονησίδα αλλά και επέμβαση της τούρκικης πλευράς με πρόσχημα την παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης.
Πολιτικοί αναλυτές και διεθνολόγοι θεωρούν μάλιστα πολύ πιθανή την παρεμπόδιση αποστολής οπλισμού σε ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία, που οι Τούρκοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα.
Την ίδια ώρα, πάντως, η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν στην καθημαγμένη και διαιρεμένη σε τιμάρια Λιβύη. Η πρόσφατη υπογραφή μνημονίων συνεργασίας για την εκμετάλλευση από την Αγκυρα των πιθανών υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην ΑΟΖ, την οποία παρανόμως συνομολόγησαν πριν από τρία χρόνια το καθεστώς Ερντογάν και μια μερίδα της πολιτικής τάξης της Λιβύης, έχει σημάνει συναγερμό τόσο στην Αθήνα όσο και στο Κάιρο, που θίγονται από αυτές τις κινήσεις.
Στις πρωτεύουσες της Ελλάδος και της Αιγύπτου, εξάλλου, δεν περνούν απαρατήρητες οι πρωτοβουλίες για αναβάθμιση των τουρκικών βάσεων στη Λιβύη που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις συγκεκριμένες κινήσεις, καθώς θεωρείται ότι η παρουσία στρατευμάτων της Αγκυρας εκεί στοχεύει κατά της Ελλάδας προκειμένου σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών να βρεθούν στο τουρκικό στόχαστρο κρίσιμες σε στρατιωτικό επίπεδο εγκαταστάσεις σε περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Στο κλείσιμο, πάντως, της Συνόδου της Πράγας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε με νόημα: «Συγκρατώ την τοποθέτηση Ερντογάν ότι δεν έχει βλέψεις προς την εθνική κυριαρχία καμιάς άλλης χώρας».
Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα να έχει και συνέχεια η διακήρυξη αυτή της τουρκικής ηγεσίας, ώστε, όπως είπε, «να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».
Η Τουρκία πάντως συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της θέτοντας ως στόχο να αξιοποιήσει τις στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί από το 2020 στο έδαφος της Λιβύης προκειμένου να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον της χώρας μας, θέτοντας την Κρήτη αλλά και την Πελοπόννησο στο βεληνεκές των μαχητικών της αεροσκαφών.
Όπως σημειώνουν κύκλοι του Πενταγώνου, μέσα στους σχεδιασμούς της Aγκυρας είναι η δημιουργία μιας νέας επιχειρησιακής απειλής στο μαλακό υπογάστριο της χώρας μας, νότια της Κρήτης, με διττό στόχο: πρώτον, τη δέσμευση δυνάμεων σε μια περιοχή που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κάτι που να συνιστά κίνδυνο για την εθνική μας κυριαρχία.
Δεύτερον, στο ενδεχόμενο μιας ένοπλης ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, να βρεθούν στην εμβέλεια των τουρκικών όπλων ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται διάσπαρτες είτε στην Κρήτη, είτε στη Δυτική Πελοπόννησο.
Η υπογραφή των δύο μνημονίων συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες και τα σχετικά πρωτόκολλα που συμφώνησαν την περασμένη Δευτέρα στη Λιβύη οι Τούρκοι υπουργοί, Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, την υπουργό Εξωτερικών Νετζλά αλ Μανγκούς και τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, επί της ουσίας έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τις ελληνικές διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές αρχές, καθώς δείχνει ότι Άγκυρα και Τρίπολη είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με πρόφαση την προστασία των ήδη υφιστάμενων τουρκικών εγκαταστάσεων στη Λιβύη, αλλά και των πετρελαϊκών εταιρειών που πρόκειται να αναπτυχθούν στο λιβυκό έδαφος αλλά και στη θάλασσα, η Άγκυρα εμφανίζεται να προχωρά, και μάλιστα με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, στον εκσυγχρονισμό των δύο βασικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που διατηρεί στο έδαφος της Λιβύης.