Στην Κρήτη και στο πολυτελές Αμιράντες έκανε διακοπές ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών το διάστημα της εισβολής των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Οι διακοπές του αυτές το κρίσιμο διάστημα δεν έμειναν κρυφές από τα βρετανικά μέσα που τον κατακεραυνώνουν για την αδράνειά που επέδειξε στα καθήκοντά του
Ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, δεν κατάφερε ή μάλλον… ξέχασε να κάνει ένα κρίσιμο τηλεφώνημα την προηγούμενη εβδομάδα, για να απομακρυνθούν επειγόντως από το Αφγανιστάν μεταφραστές που συνεργάζονταν με τον βρετανικό στρατό. επειδή ήταν… διακοπές!
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η DailyMail, ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών τον ενημέρωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Αφγανό υπουργό Εξωτερικών, Χανίφ Ατμάρ, ενώ οι Ταλιμπάν κατέφταναν στην Καμπούλ.
Οι αξιωματούχοι είπαν στον κ. Ράαμπ, ο οποίος έκανε πολυτελείς διακοπές με την οικογένειά του στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Amirandes στην περιοχή των Γουβών του Δήμου Χερσονήσου, ότι έπρεπε να ζητήσει επειγόντως βοήθεια για τη διάσωση διερμηνέων που είχαν εργαστεί για τον βρετανικό στρατό, λέγοντάς του επίσης ότι ήταν σημαντικό το τηλεφώνημα να γίνει από αυτόν και όχι από κάποιον κατώτερο υπουργό.
Όμως ο κ. Ράαμπ δεν έκανε το τηλεφώνημα. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο ίδιος δεν ήταν διαθέσιμος και ανέθεσε το τηλεφώνημα στον Λορντ Γκόλντσμιθ, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών για όσο διάστημα ο κ. Ράαμπ θα έλειπε.
Το υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, ανέφερε χθες βράδυ: «Η Γραμματεία Εξωτερικών δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση κάποιων άλλων κλήσεων και αυτή η συγκεκριμένη ανατέθηκε σε άλλο υπουργό».
Παρόλα αυτά, το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κανονίσει άμεσα μία κλήση μεταξύ του κ. Ατμάρ και του Βρετανού υφυπουργού, μιας και δεν ήταν ο άμεσος ομόλογός του. Ως αποτέλεσμα, οι δύο πλευρές δεν είχαν μιλήσει μέχρι τουλάχιστον την επόμενη μέρα, έχοντας χάσει έτσι κρίσιμο χρόνο, πριν οι Ταλιμπάν προλάβουν να καταλάβουν την εξουσία στην Καμπούλ.
Η αποκάλυψη αυτή από πλευράς DailyMai αναμένεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη σχετικά με το πώς ο κ. Ρααμπ χειρίζεται το θέμα συνολικά. Ο ηγέτης των Εργατικών, μάλιστα, σε μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο χθες, άφησε αιχμές για τον Βρετανό ΥΠΕΞ λέγοντας: «Εγώ, πάντως, αν έπεφτε η Καμπούλ, δεν θα έμενα να κάνω διακοπές».
Σημειώνεται ότι ακόμα πολλοί Αφγανοί μεταφραστές που συνεργάστηκαν με τον βρετανικό στρατό είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στην Καμπούλ και όχι μόνο δεν μπορούν να φύγουν, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν καν στο αεροδρόμιο, τα πέριξ του οποίου ελέγχουν οι Ταλιμπάν.
Υπερασπίστηκε τον εαυτό του
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ υπερασπίστηκε χθες τον εαυτό του μπροστά στις επικρίσεις ότι παρέλειψε να κάνει ένα σημαντικό τηλεφώνημα προκειμένου να βοηθήσει τους διερμηνείς που εργάζονταν για τη Βρετανία να φύγουν από το Αφγανιστάν, λίγο προτού πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.Χθες ο Ντομινίκ Ράαμπ υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του σε ένα δελτίο τύπου. Χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ «ανακριβείς», εξήγησε ότι το τηλεφώνημα δεν μπόρεσε να γίνει, διότι η ταχεία επέλαση των Ταλιμπάν κατέστησε κάθε επαφή αδύνατη.
«Ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν είχε αποδεχθεί το τηλεφώνημα, όμως δεν μπόρεσε να γίνει λόγω της ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης», τόνισε.
Επιβεβαίωσε δε ότι ανέθεσε σε άλλον το τηλεφώνημα, καθώς εκείνος «έδινε προτεραιότητα στην ασφάλεια και τις υποδομές» του αεροδρομίου της Καμπούλ, ακολουθώντας τις συμβουλές εκείνων που επέβλεπαν την απάντηση σε αυτήν την κρίση.
«Το σύνολο της κυβέρνησης εργάστηκε αδιάκοπα την τελευταία εβδομάδα για να βοηθήσει όσους το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν», συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας πως η «απόλυτη προτεραιότητά» του τη δεδομένη στιγμή ήταν να «εγγυηθεί την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ ώστε τα αεροσκάφη να μπορούν να φύγουν».
Μια απόφαση που ήταν «η σωστή», εκτιμά ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εξηγώντας πως αυτή επέτρεψε την απομάκρυνση από τη Δευτέρα το πρωί «204 Βρετανών υπηκόων και των οικογενειών τους, Αφγανών εργαζομένων και υπαλλήλων άλλων χωρών». Έκτοτε, 1.635 άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς, πρόσθεσε.
Η Λίζα Νέιντι, η εκπρόσωπος τύπου του Εργατικού Κόμματος, τον κατηγόρησε πως παρέμεινε «ξαπλωμένος στη σεζλόνγκ του, την ώρα που οι Ταλιμπάν προέλαυναν».
«Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ντρέπεται και ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον λόγο για τον οποίο παραμένει στη θέση του», υπογράμμισε.