Ο Τραμπ ζυγίζει τις σκληρές επιλογές του για το Ιράν -Προθεσμία 48ωρών να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

Τελεσίγραφο 48ωρών στο Ιράν να ανοίξει τα στενά του Ορμούζ έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλιώς θα απείλησε ότι θα χτυπήσει σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

«Εάν το Ιράν δεν ανοίξει πλήρως, χωρίς (να υφίσταται) απειλή το Στενό του Χορμούζ εντός 48 ωρών από αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή το χρονικό, οι ΗΠΑ θα πλήξουν και θα αφανίσουν τους διάφορους σταθμούς παραγωγής ενέργειάς τους, ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο», απείλησε ο Τραμπ με μήνυμα που ανήρτησε στο Truth Social.

Τα Στενά του Ορμούζ είναι μία από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς στον κόσμο, μέσω της οποίας μεταφέρεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα να συμμετάσχουν στις «κατάλληλες προσπάθειες για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση» μέσω των Στενών, αν και δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα το κάνουν αυτό. Ο Τραμπ νωρίτερα χαρακτήρισε τα μέλη της συμμαχίας «δειλούς» επειδή δεν παρενέβησαν για να βοηθήσουν στην προστασία του στενού.

Με επιθέσεις σε ενεργειακές και άλλες υποδομές προειδοποίησε ότι θα απαντήσει το Ιράν

Από την πλευρά του το Ιράν, απαντώντας αμέσως στο τελεσίγραφο του Τραμπ, απείλησε να πλήξει υποδομές κλειδί στη Μέση Ανατολή.

Όπως τόνισε, αν η Ουάσινγκτον εφαρμόσει την απειλή της, ο ιρανικός στρατός θα στοχοθετήσει τις υποδομές «ενέργειας, τεχνολογίας, πληροφοριών και αφαλάτωσης νερού» στην περιοχή οι οποίες συνδέονται με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

BBC: Σε σταυροδρόμι ο Τραμπ καθώς οι ΗΠΑ ζυγίζουν δύσκολες επιλογές στο Ιράν

Το BBC, σε άρθρο του, παραθέτει τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο, σχολιάζοντας ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε ένα «σταυροδρόμι καθώς οι ΗΠΑ ζυγίζουν δύσκολες επιλογές στο Ιράν».

Αφού παραθέτει το τελεσίγραφο Τραμπ, το βρετανικό μέσο θυμίζει ότι την προηγούμενη μέραείχε χρησιμοποιήσει το Truth για να δημοσιεύσει μια αριθμημένη λίστα αμερικανικών στρατιωτικών στόχων για τον πόλεμο με το Ιράν, την οποία, όπως είπε, οι ΗΠΑ «πλησιάζουν πολύ» να εκπληρώσουν.

Τα σημεία, που αποτελούν τη λεπτομερέστερη δήλωσή του για το θέμα από την έναρξη του πολέμου, περιλάμβαναν την αποδυνάμωση ή την καταστροφή του ιρανικού στρατού, της αμυντικής υποδομής του και του πυρηνικού του προγράμματος.

Δεν συμπεριλαμβανόταν ο στόχος της εξασφάλισης του Στενού του Ορμούζ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Τραμπ, θα πρέπει να αποτελεί ευθύνη άλλων χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από τις εξαγωγές πετρελαίου από τον Κόλπο. Ο πρόεδρος έχει συχνά επισημάνει ότι οι ΗΠΑ είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και δεν εξαρτώνται από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής αν και μια τέτοια άποψη παραβλέπει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της αγοράς ορυκτών καυσίμων, όπου οι διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζουν άμεσα την τιμή στα αμερικανικά βενζινάδικα.

Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social δεν περιέχει επίσης καμία έκκληση για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Έχουν πλέον εξαφανιστεί οι αναφορές στην έγκριση του επόμενου ηγέτη της χώρας ή στην «άνευ όρων παράδοση», στις οποίες ο Τραμπ είχε επιμείνει κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Σύμφωνα με την τελευταία περιγραφή των στόχων του Τραμπ, είναι πιθανό οι ΗΠΑ να τερματίσουν την επιχείρησή τους με την τρέχουσα αντιαμερικανική ηγεσία του Ιράν να παραμένει στην εξουσία, τις εξαγωγές πετρελαίου να συνεχίζονται και την ικανότητά της να ασκεί κάποιο βαθμό ελέγχου επί του Στενού του Ορμούζ να παραμένει ανέπαφη.

Εάν αυτή είναι μια μη ελκυστική λύση για έναν πόλεμο που, όπως έχουν δηλώσει ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του, ξεκίνησε με την Ιρανική Επανάσταση του 1979 και τον οποίο θα τερμάτιζαν, υπάρχει μια εναλλακτική οδός που περιλαμβάνει τις αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις που βρίσκονται επί του παρόντος καθ’ οδόν προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πριν από λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια εκστρατευτική μονάδα πεζοναυτών, με περίπου 2.500 στρατιώτες μάχης και πλοία και αεροσκάφη υποστήριξης, είχε αποσταλεί από την Ιαπωνία προς τη Μέση Ανατολή, όπου αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ημέρες. Μια άλλη δύναμη πεζοναυτών παρόμοιου μεγέθους αναχώρησε πρόσφατα από τη βάση της στην Καλιφόρνια, με την άφιξή της να αναμένεται στα μέσα Απριλίου.

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν υποδείξει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να σχεδιάζουν την κατάληψη του νησιού Χαργκ, ενός τμήματος γης 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων (8 τετραγωνικών μιλίων) που φιλοξενεί τον κύριο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, θεωρητικά, να διακόψει τις αποστολές πετρελαίου της χώρας, στερώντας της τα τόσο αναγκαία έσοδα και αναγκάζοντάς την να κάνει μεγαλύτερες παραχωρήσεις στους Αμερικανούς σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

iefimerida.gr