Ο Νετανιάχου συμφώνησε με την πρόταση εκεχειρίας του Τραμπ – Σε ισχύ η κατάπαυση πυρός λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί πλέον σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, καθώς ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία αν όντως τελικά εφαρμοστεί.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι συμφώνησε με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Αμερικανού προέδρου

Επιβεβαίωσε ότι αποδέχθηκε την πρόταση των ΗΠΑ για διμερή κατάπαυση πυρός με το Ιράν, αλλά προειδοποιεί ότι θα «αντιδράσει δυναμικά» σε οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας.

Η ανακοίνωση του Ισραήλ για την κατάπαυση πυρός

Σε ανακοίνωση του Γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Νετανιάχου συναντήθηκε με το υπουργικό συμβούλιο, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) και τον επικεφαλής της Μοσάντ, «για να αναφέρει ότι το Ισραήλ πέτυχε όλους τους στόχους της Επιχείρησης ”Ανατέλλων Λέων” και ακόμη περισσότερους.»

«Το Ισραήλ εξουδετέρωσε μια διπλή άμεση υπαρξιακή απειλή -τόσο στον τομέα των πυρηνικών όσο και των βαλλιστικών πυραύλων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, «ο IDF κατέκτησε πλήρη εναέριο έλεγχο στον ουρανό της Τεχεράνης, προκάλεσε σοβαρές απώλειες στην στρατιωτική ηγεσία και κατέστρεψε δεκάδες βασικούς στόχους της ιρανικής κυβέρνησης.»

«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον Πρόεδρο Τραμπ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξή τους στην άμυνα και τη συμβολή τους στην εξάλειψη της ιρανικής πυρηνικής απειλής», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης, και σε πλήρη συντονισμό με τον Πρόεδρο Τραμπ, το Ισραήλ συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου για διμερή κατάπαυση πυρός», καταλήγει το Γραφείο του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας.»

Τραμπ: «Σε ισχύ η εκεχειρία, μην την παραβιάσετε»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε με μία ακόμη ανάρτηση του ότι έχει τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρός, αναφερόμενος προφανώς στην εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι τώρα σε ισχύ. Σας παρακαλούμε να μην την παραβιάσετε! Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης TruthSocial. Ενώ η ιρανική κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι η εκεχειρία είναι σε ισχύ, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το Ισραήλ καθώς έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένας ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπληξε νωρίτερα πολυκατοικία στη Μπερσεβά του Νότιου Ισραήλ, στις τελευταίες ιρανικές επιθέσεις, θεωρητικά προτού ξεκινήσει και επίσημα η κατάπαυση του πυρός.

Εύθραυστη αλλά πιθανά επιθυμητή και για τους δύο η εκεχειρία

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla του Ισραήλ ότι η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα παραμείνει σε ισχύ εάν και οι δύο πλευρές την τηρήσουν.

«Ο Τραμπ ανακοίνωσε μια κατάπαυση του πυρός. Αν όλες οι πλευρές την τηρήσουν, θα ισχύσει», είπε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι είναι στην ευχέρεια του Ισραήλ και του Ιράν να την κάνουν πράξη.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Νετανιάχου συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ζήτησε από τους υπουργούς να αποφύγουν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την κατάπαυση πυρός.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε η Τεχεράνη έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε κατάπαυση του πυρός. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για συμφωνία από την ιρανική πλευρά.

Και το αμερικανικό δίκτυο του CNN επικοινώνησε με έγκριτο στρατιωτικό αναλυτή για να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και να απαντήσει στο κατά πόσο αυτή η εκεχειρία μπορεί να εφαρμοστεί.

Εάν τεθεί σε πλήρη ισχύ η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν, θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, Σέντρικ Λέιτον, καθώς το Ισραήλ πιστεύει ότι έχει επιτύχει τους στόχους του και το Ιράν χρειάζεται χρόνο για να ανασυνταχθεί.

Ο συνταξιούχος σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Σέντρικ Λέιτον δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει επιτύχει πολλούς από τους στόχους του, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και της αποδεκατίσεως του συστήματος αεράμυνάς του.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν αναζητά ένα παράθυρο για να «ανασυνταχθεί και να σκεφτεί τι θα κάνει στη συνέχεια», σημείωσε

«Έτσι, υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ πιθανό να κρατήσει, τουλάχιστον για λίγο», δήλωσε ο Λέιτον.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr