ΛΑΒΡΟΦ

Την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία δηλώνει τώρα πως φοβάται η Ρωσία, η οποία και διαμηνύει πως δεν θα αφήσει τη χώρα στην οποία έχει επέμβει με τα όπλα, να αποκτήσει πυρηνικά οπλικά συστήματα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μάλιστα Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε πως η Ρωσία θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο εφόσον το Κίεβο αποκτούσε πυρηνικά όπλα. Στο μεταξύ, βεβαίως, η μοναδική χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη που έχει απειλήσει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων, τα οποία μάλιστα ισούνται με τον μισό αριθμό πυρηνικών πάνω στη γη, είναι η Ρωσία. Για την Ουκρανία αντίθετα, όχι μόνο δεν έχει τεθεί καν ζήτημα απόκτησης πυρηνικών, αλλά τίθεται υπό καθημερινή αμφισβήτηση το πώς μπορεί να αντιμετωπίζει την υπεροπλία των Ρώσων και τη χρήση ακόμα και πυραύλων διασποράς.

Επαναλαμβάνοντας πάντως τις απειλές της Ρωσίας με έμμεσο τρόπο αυτή τη φορά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, τονίζει ότι «ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και ολέθριος». Υπερασπιζόμενος για πολλοστή φορά μάλιστα το αφήγημα της χώρας του, ο Ρώσος Υπουργός υποστήριξε πως η Ρωσία έχει ως μοναδικό στόχο να αποστρατικοποιήσει και να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία. Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα βέβαια, ο Ρώσος πρόεδρος ζητούσε χωρίς περιστροφές στο πλαίσιο συνομιλίας του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής, την αναγνώριση ουδετερότητας του Κιέβου και την καταβολή αποζημιώσεων προς τη ρωσική πλευρά, προκειμένου να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν το ρούβλι υποχώρουσε χθες για μία ακόμα φορά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά παρέμενε για μία ακόμα ημέρα κλειστή, αφού το χρηματοπιστοτικό σύστημα της Ρωσίας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο βάρος των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους, σε διάστημα δηλαδή μόλις 60 ημερών το ρούβλι έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου, ενώ η ισοτιμία ρουβλίου – ευρώ διαμορφωνόταν χθες στο 120,5.

Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στη Ρωσία πάνω από το 20% πλέον, ενώ έχουν αρχίσει να παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα ελλείψεων βασικών προϊόντων, αλλά και παροχής υπηρεσιών.