Την εμβάθυνση της εξάρτησης και της συνεργασίας με την Τουρκία συνεχίζει η Συρία, καθώς η κυβέρνηση του τζιχαντιστή Αχμέντ αλ Σαράα και αυτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράφουν τη μία μετά την άλλη συμφωνίες σε διάφορους τομείς, σε μία προσπάθεια να ανοικοδομηθεί η χώρα, στον απόηχο της εκδίωξης του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.
Ο τουρκικός δορυφορικός φορέας Türksat ξεκίνησε την παροχή διαδικτυακής πρόσβασης μέσω δορυφόρου Ka-Band στη Συρία, μετά από διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Δαμασκό, σύμφωνα με την Anadolu Agency (AA) την Πέμπτη. Οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες της Συρίας σε περιοχές που στερούνται υποδομών είναι πλέον διαθέσιμες στο διαδίκτυο χάρη στην υψηλής χωρητικότητας διαδικτυακή σύνδεση Ka-Band που παρέχει ο δορυφόρος Türksat 5B.
Πολλές σημαντικές τοποθεσίες με περιορισμένη υποδομή στη Συρία έχουν εξοπλιστεί με δορυφορικούς τερματικούς σταθμούς για να παρέχουν βιώσιμες, αδιάλειπτες και γρήγορες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.
Εκτός από την πρόσβαση στο διαδίκτυο, η Türksat έχει αρχίσει να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, πλατφόρμες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συστήματα επικοινωνίας σε περιπτώσεις καταστροφών και έκτακτων αναγκών, καθώς και ειδική υποδομή δικτύου, υποστηρίζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Συρίας με την υποστήριξη της Τουρκίας. Η υποδομή υψηλής χωρητικότητας έχει ως στόχο την παροχή αδιάλειπτης επικοινωνίας σε περιοχές χωρίς δίκτυα οπτικών ινών ή καλωδιακά δίκτυα. Η Türksat σχεδιάζει να συνεχίσει την εγκατάσταση δορυφορικών τερματικών σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να επεκτείνει περαιτέρω την κάλυψη.
Πέραν αυτού, η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Συρία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη. Σημείωσε επίσης ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, θα μπορούσε να γίνει εταίρος στο έργο. Ο Μπαϊρακτάρ βρισκόταν στην αυστριακή πρωτεύουσα για ένα σεμινάριο που διοργάνωσε ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), όπου είχε συνομιλίες με ομολόγους του από διάφορες χώρες.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δαμασκό τον Μάιο, ο δήλωσε ότι η Τουρκία θα παρέχει 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στη Συρία ετησίως, καθώς και 1.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. «Η SOCAR ενδέχεται να γίνει συνεργάτης μας σε αυτό το έργο. Ελπίζω να μπορέσουμε να ομαλοποιήσουμε τη ζωή στη Συρία», δήλωσε ο Bayraktar, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία τον Δεκέμβριο, η Άγκυρα αναδείχθηκε ως ένας από τους κύριους ξένους συμμάχους της νέας συριακής κυβέρνησης και τοποθετείται ως σημαντικός παράγοντας στην ανασυγκρότηση της χώρας. Σε μια συνεδρίαση του ΟΠΕΚ με τίτλο «Αγορές πετρελαίου: Ενεργειακή ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία», ο Μπαϊρακτάρ περιέγραψε το ενεργειακό όραμα της Τουρκίας, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια και τους μακροπρόθεσμους στόχους. «Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα τετραπλασιάσουμε την ηλιακή και αιολική μας δυναμικότητα τα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει την ανανεώσιμη δυναμικότητά της σε 120.000 μεγαβάτ έως το 2035.
Από την άλλη την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025, το Συριακό Υπουργείο Παιδείας και το Τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας υπέγραψαν κοινό πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την αποκατάσταση σχολείων που υπέστησαν ζημιές από τον πόλεμο στη Συρία, την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ευκαιριών για τη νεολαία της χώρας και την προώθηση ισχυρότερων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία, που υπογράφηκε από τους αναπληρωτές υπουργούς των δύο χωρών, προβλέπει τη διευκόλυνση της αδειοδότησης τουρκικών διεθνών και ιδιωτικών σχολείων στη Συρία, με σεβασμό στη συριακή νομοθεσία, εξυπηρετώντας τόσο Τούρκους όσο και Σύρους πολίτες.
Η Συρία θα υποστηρίξει την έκδοση αδειών εργασίας και διαμονής για το προσωπικό των τουρκικών σχολείων και τις οικογένειές τους, ενώ η Τουρκία θα αναλάβει την εκπαίδευση Σύρων εκπαιδευτικών και την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη διενέργεια εξετάσεων. Επιπλέον, η Τουρκία θα βοηθήσει στην επισκευή και ανακατασκευή σχολικών εγκαταστάσεων, παρέχοντας βασικό εξοπλισμό και δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες που θα καθορίσει το Συριακό Υπουργείο Παιδείας.
Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν επίσης στον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στη δημιουργία κέντρων κατάρτισης με το μοντέλο «επάγγελμα μέσα στο σχολείο», καθώς και στην αφαίρεση παρωχημένου ή ακατάλληλου περιεχομένου από τα διδακτικά υλικά. Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων για την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη μαθητών, καθώς και τη διευκόλυνση της αμοιβαίας αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων. Τέλος, προβλέπεται η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας που θα εποπτεύει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, ενώ η Συρία έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για δίγλωσσα προγράμματα που ενσωματώνουν ξένες γλώσσες, όπως τα τουρκικά και τα γερμανικά, για την καλύτερη ένταξη παιδιών από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα.
Πηγή: Lifo.gr