Μακρόν-Ερντογάν

Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι. Σε πολλά θέματα υπάρχει διάσταση απόψεων (ΝΑΤΟ, Ανατολική Μεσόγειος, Συρία…), ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δεν το κρύβει, όπως απέδειξε τον Οκτώβριο, δηλώνοντας στη μέση μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του: «Οι γυναίκες μας τα πάνε καλά, όχι εμείς» ενώ τον Οκτώβριο του 2020, ο Τούρκος ηγέτης είχε καλέσει το Γάλλο πρόεδρο να κάνει «εξετάσεις ψυχικής υγείας».

Παρόλα αυτά, στο παρασκήνιο, οι δύο διοικήσεις απέχουν πολύ από το να κόψουν τους δεσμούς τους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ‘’Challenges’’.

«Από την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών στις 2 Μαρτίου 2021, τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», εκμυστηρεύεται ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Ali Onaner. «Τότε σημειώθηκε μια στροφή κι έκτοτε οι δύο πρόεδροι έχουν διμερείς συναντήσεις σε κάθε διεθνή σύνοδο κορυφής».

Το δημοσίευμα συνεχίζεται με τον εσωτερικό τίτλο “ένας πρέσβης που συναναστρεφόταν τον Εμανουέλ Μακρόν στην ENA” παρουσιάζοντας το προφίλ του Τούρκου πρέσβη. Η τοποθέτηση, το 2021, αυτού του γαλλόφωνου διπλωμάτη, απόφοιτου της ίδιας σειράς της ΕΝΑ με τον Γάλλο πρόεδρο, σε αντικατάσταση του πανούργου Ismail Hakki Musa, ο οποίος πέρασε από την ισχυρή τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) και ήταν ύποπτος ότι συντόνισε τη δολοφονία, το 2013, των Κουρδισσών αγωνιστριών στο Παρίσι, παίζει επίσης ένα ρόλο υπέρ του κατευνασμού.

«Έχουμε διατηρήσει άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο, ο διάλογος είναι ανοιχτός» δηλώνει με ικανοποίηση ο Ali Onaner ο οποίος υπήρξε επίσης επικεφαλής του γραφείου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών από το 2017 έως το 2019- χρειάστηκε, μάλιστα, να διαχειριστεί την εκρηκτική υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στην Κωνσταντινούπολη.

Τους τελευταίους μήνες, οι ανταλλαγές σε ενδιάμεσο επίπεδο έχουν επίσης επιταχυνθεί, με την άφιξη στο Παρίσι τον Δεκέμβριο των δύο διευθυντριών για τη Δυτική και Ανατολική Αφρική στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για να συνομιλήσουν με τους Γάλλους ομολόγους τους.

Η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών είναι επίσης πολύ ισχυρή, όπως δήλωσαν με ικανοποίηση οι επικεφαλής της DGSE, Bernard Émié, και της DGSI, Nicolas Lerner, κατά τη διάρκεια διάσκεψης στις 20 Οκτωβρίου στο Neuilly-sur-Seine. Στην πρώτη σειρά καθόταν και ο Ali Onaner.

Το δημοσίευμα συνεχίζει υπό τον εσωτερικό τίτλο “η καμπή του καλοκαιριού του 2020”. «Όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η MIT είναι ένας σημαντικός εταίρος με τον οποίο συνεργαζόμαστε όλο και περισσότερο», υποστηρίζει ένα στέλεχος γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Αλλά την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι είναι πολύ δραστήριοι στη Γαλλία και στην Ευρώπη και οι σχέσεις μας μπορεί να κλονιστούν από αυτό».

Η κατασκοπεία και οι συλλήψεις

Το Παρίσι ξέρει επίσης πώς να βρίσκεται στην επίθεση, όπως αποκάλυψε ο τουρκικός Τύπος τον Ιούλιο του 2020. Ένας πρώην υπάλληλος της υπηρεσίας ασφαλείας του γενικού προξενείου της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Metin Ozdemir, παραδόθηκε στην αστυνομία και ισχυρίστηκε ότι είχε συλλέξει πληροφορίες για τη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE). Τέσσερις υπήκοοι που θεωρούνταν ύποπτοι για κατασκοπεία ενώσεων και θρησκευτικών κύκλων για λογαριασμό της Γαλλίας συνελήφθησαν.

Το καλοκαίρι του 2020, που σημαδεύτηκε από μια λεκτική κλιμάκωση μεταξύ Παρισιού-Άγκυρας και μεγάλες εντάσεις στη Μεσόγειο, είδε επίσης τις γαλλικές υπηρεσίες να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην Τουρκία. «Μας ζητήθηκε να κάνουμε περισσότερα για τη χώρα» επιβεβαιώνει η προαναφερθείσα πηγή.

Ο Bruno Le Maire είχε διατάξει συγκεκριμένα την Tracfin, την υπηρεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος που είναι υπεύθυνη για τον εντοπισμό μυστικών οικονομικών κυκλωμάτων, να ανατρέξει σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Άγκυρα, ιδιαίτερα τη χρηματοδότηση των τζαμιών. Μια ενέργεια που απέδωσε καρπούς και είδε, λίγους μήνες αργότερα, τον ίδιο τον Μακρόν να απευθύνει τα συγχαρητήριά του στην Tracfin -καταλήγει το δημοσίευμα.