Χουλουσί Ακάρ

Επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Aksam” επικαλείται την ανάγνωση που κάνει η Τουρκία στις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, ισχυριζόμενος πως όποιος εξοπλίζει αμυντικά τα συγκεκριμένα νησιά είναι σαν να μην αποδέχεται τις συμφωνίες.

Ο Ακάρ αναφέρει επίσης πως «οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι έχουν σώσει εκατοντάδες πρόσφυγες στο Αιγαίο αν και στην πραγματικότητα έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε ένα νεκροταφείο προσφύγων».

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για λειτουργία «στρατοπέδου τρομοκρατών» στο Λαύριο, κατηγορία την οποία έχει επανειλημμένως διαψεύσει η Ελλάδα.

Από τη συνέντευξη Ακάρ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε αυτό που η Τουρκία αποκαλεί «σφαγή της Τριπολιτσάς». Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας «ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας την υπερασπίζεται. Ο κόσμος δεν την υπερασπίζεται».

Επιμένοντας στην ίδια διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ο Χουλουσί Ακάρ υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» προσθέτοντας ότι «καταγγείλαμε τις συμπεριφορές αυτές στο NATO και αυτοί είπαν “δεν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για τουρκικό αεροπλάνο”. Γελάει ο κόσμος με αυτά».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ακόμα ότι «εργαζόμαστε με τέτοιον τρόπο ώστε και αυτό το περιστατικό ήταν υπό τον έλεγχό μας. Το σημαντικότερο πρόβλημά μας είναι ότι οι χώρες της Δύσης δεν είναι αντικειμενικές». «Παρόλα αυτά εμείς μιλάμε για ειρήνη και διάλογο» αναφέρει ο Ακάρ προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι «αν και πάμε μέχρι το τέλος τη διπλωματία, παίρνουμε και όλα τα μέτρα επί του πεδίου». Ο ίδιος υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο και η Ελλάδα δεν προσήλθε ποτέ σε αυτόν.

Όσον αφορά στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο Χουλουσί Ακάρ λέει στη συνέντευξή του ότι «θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή του. Δεν υπάρχει καμία αδυναμία σε επίπεδο προσωπικού, όπλων, οχημάτων, εξοπλισμού και ελέγχου των συνόρων μας. Η θέση μας είναι ίδια με το 1974, η Τουρκία δεν είναι απειλή αλλά ένας δυνατός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύλλογος. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιό μας και λέμε στα αδέλφια μας τους Κύπριους μάθετε από την ιστορία σας».