Απειλεί ξανά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντόναλντ Τραμπ με την πιθανή επιβολή δασμών έως 35% στα ευρωπαϊκά προϊόντα ενώ παράλληλα εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα έως το τέλος του έτους.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επαναφέρουν δασμούς ύψους 35% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρήσει τις επενδυτικές της δεσμεύσεις στην αμερικανική οικονομία.
«Τότε θα πληρώσουν έναν δασμό 35%», απάντησε ο Τραμπ, ερωτηθείς για το ποια μέτρα θα λάβει η Ουάσινγκτον σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνηθέντων από την Ε.Ε. Όπως υπενθύμισε, προηγούμενοι δασμοί είχαν μειωθεί όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά δήλωσή του, προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.
Η τοποθέτησή του έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση στους εμπορικούς της εταίρους, διεκδικώντας περισσότερες δεσμεύσεις και ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών και επενδύσεων.
Συμφωνία με το Πεκίνο
Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις εν εξελίξει εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο. Όπως ανέφερε, ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται «πολύ κοντά» σε μια εμπορική συμφωνία και σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έως το τέλος του έτους.
«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι προσωπικές του σχέσεις με τον Σι Τζινπίνγκ είναι «πολύ καλές». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν έχει ζητήσει επισήμως συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη, αλλά είναι ανοιχτός σε μια τέτοια προοπτική εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.
Απειλεί και την Ινδία
Παράλληλα, ο Τραμπ επανέλαβε την απειλή του να αυξήσει τους δασμούς στην Ινδία, κατηγορώντας την χώρα αυτή ότι αγοράζει «μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου», λέγοντας ότι πρόκειται να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση «μέσα στις επόμενες 24 ώρες».
«Η Ινδία δεν είναι καλός εμπορικός εταίρος επειδή κάνει πολλές συναλλαγές μαζί μας, αλλά εμείς δεν κάνουμε συναλλαγές μαζί της. Συμφωνήσαμε λοιπόν σε 25%, αλλά νομίζω ότι θα το αυξήσω σημαντικά μέσα στις επόμενες 24 ώρες επειδή αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο CNBC.