New York Times: Πρόεδρε παραιτήσου!

Ενώ μεγάλα περιοδικά και μέσα όπως το ΤΙΜΕ κάνουν λόγο για…πανικό η συντακτική επιτροπή της αμερικανικής εφημερίδας New York Times κάλεσε χθες Παρασκευή τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ της προηγουμένης με αντιμέτωπο τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.Άρθρο της σύνταξης, που μεταφορτώθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας χθες το βράδυ, υπό τον τίτλο «Για να υπηρετήσει τη χώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει την κούρσα», περιγράφει τον Δημοκρατικό πρόεδρο με όρους όπως «σκιά ηγέτη» αφού ο αρχηγός του κράτους, 81 ετών, «απέτυχε στη δική του δοκιμασία».

Αγνώριστος, ο κ. Μπάιντεν μάσαγε λέξεις, άφησε ατελείωτες φράσεις, κοίταγε στο κενό κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του προχθές Πέμπτη.

«Ο κ. Μπάιντεν υπήρξε θαυμάσιος πρόεδρος. Υπό την ηγεσία του, το έθνος άκμασε και άρχισε να αντιμετωπίζει φάσμα μακροπρόθεσμων προκλήσεων, ενώ οι πληγές που είχε ανοίξει ο κ. Τραμπ άρχισαν να επουλώνονται. Όμως η μεγαλύτερη υπηρεσία στο έθνος που μπορεί να προσφέρει τώρα ο κ. Μπάιντεν είναι να ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσει να διεκδικεί την επανεκλογή του», κρίνει το κύριο άρθρο.

Η σύνταξη των Τάιμς συμπεριλαμβάνει αρθρογράφους με μεγάλη επιρροή.

Μέλη του Δημοκρατικού κόμματος αμφισβητούν επίσης έντονα το κατά πόσο ο κ. Μπάιντεν είναι σε θέση να αναλάβει νέα θητεία, ζήτημα που προκαλεί θύελλες εντός της παράταξης. Εν μέσω του σάλου, ο κ. Μπάιντεν, στην προσπάθειά του να περιορίσει τη ζημιά, διαβεβαίωσε χθες πως μπορεί να «κάνει τη δουλειά» κι εξασφάλισε την υποστήριξη δυο Δημοκρατικών προκατόχων του, των Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον.

Κατάλαβε αλλά μένει

Στο μεταξύ με… μαχητική διάθεση εμφανίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι έχει κάθε πρόθεση να παραμείνει στην κούρσα του Λευκού Οίκου, παρά την καταστροφική επίδοση του ντιμπέιτ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσε πανικό στους Δημοκρατικούς.

«Δεν περπατάω τόσο εύκολα όσο παλιά, δεν μιλάω τόσο ομαλά όσο παλιά, δεν συζητάω τόσο καλά όσο παλιά, αλλά ξέρω ό,τι ξέρω — ξέρω πώς να πω την αλήθεια», είπε ο Μπάιντεν με τους συγκεντρωμένους να χειροκροτούν θερμά.

Και πρόσθεσε: «Ξέρω το σωστό από το λάθος. Ξέρω πώς να κάνω αυτή τη δουλειά. Ξέρω πώς να κάνω τα πράγματα. Ξέρω, όπως ξέρουν εκατομμύρια Αμερικανοί, ότι όταν σε χτυπούν, σηκώνεσαι ξανά».

«Δεν ξέρω τι κάνατε χθες το βράδυ, αλλά εγώ πέρασα 90 λεπτά στη σκηνή συζητώντας με έναν τύπο που έχει την ηθική μιας αδέσποτης γάτας», είπε, επαναλαμβάνοντας μια φράση του από το χθεσινό ντιμπέιτ.

Και πρόσθεσε ότι ο Τραμπ είπε επανειλημμένα ψέματα.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι «διακυβεύεται η ίδια η Αμερική», προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ «δεν υποκλίνονται ποτέ σε κανέναν – σε αντίθεση με τον άλλο τύπο, θα σταθούμε απέναντι στους δικτάτορες»,είπε, αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ.

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θα διατηρήσουμε, θα προστατεύσουμε, θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας. Αυτό είναι που διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές», τόνισε.