Νέες διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων

Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία του Ισραήλ στάλθηκε να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς την απελευθέρωση των ομήρων. Πρόκειται για κίνηση που έγινε την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προετοιμάζεται να συγκαλέσει το συμβούλιο ασφαλείας για να συζητηθούν οι νέες θέσεις τις παλαιστινιακής οργάνωσης.

Πριν από τη συνεδρίαση αυτή, αργά απόψε, ο Νετανιάχου θα συζητήσει με την ομάδα των διαπραγματευτών, ανέφερε μια πηγή του γραφείου του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που επιδιώκει εδώ και μήνες να επιτευχθεί μια εκεχειρία, μίλησε επίσης με τον Νετανιάχου σήμερα.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο αφού επιτευχθούν όλοι οι στόχοι και ούτε λεπτό νωρίτερα», είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει πού στάλθηκε η αντιπροσωπεία. Στις προηγούμενες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεσολάβησαν η Αίγυπτος και το Κατάρ και συνομιλίες έχουν διεξαχθεί και στις δύο αυτές χώρες.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, περισσότεροι από 100 όμηροι απελευθερώθηκαν, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

Έκτοτε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει πιέσεις για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων 136 ομήρων.

Πηγή: ΑΠΕ