Εκ νέου απειλές εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Cemil Bilsel, αναφερόμενος στους πυραύλους Tayfun.
«Δίνουμε παράδειγμα στον κόσμο με το θάρρος και την αποφασιστικότητά μας, καθώς και με τη σκληρή δουλειά μας, και σήμερα σημειώνουμε επίσης τεχνολογικές ανακαλύψεις. Δυναμώνουμε με τα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους, τα τεθωρακισμένα οχήματα και πολλές άλλες περιοχές. Τώρα έχουμε και ένα Tayfun. Αυτό είναι ένα σημάδι, είναι ένα μήνυμα για κάπου. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας σύμπαν αντί να προσπαθούμε να λάβουμε θέση στα εικονικά σύμπαντα που ανοίγουν άλλοι» ανέφερε χαρακτηρισιτκά για να προσθέσει:
«Τώρα προσπαθούμε να τα πάμε ακόμα πιο μακριά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία που θα προσθέσει αξία στην οικονομία μας».
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν υιοθετεί εκ δια μέτρου αντίθετες πρακτικές με αυτές που συνάδουν με την συνεργασία και το πλαίσιο λειτουργίας του ΝΑΤΟ, συμφωνεί να δει τον Σουηδό ομόλογο του, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για να λάβει η Σουηδία το «πράσινο φως» και από την Άγκυρα για την είσοδο της στο ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα συνολικά 28 από τα 30 κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη δώσει την τελική τους συμφωνία.
Ο Ερντογάν τόνισε σε δηλώσεις του, ότι ο Κρίστερσον, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τη Δευτέρα, υποστήριξε τον αγώνα και της τρομοκρατίας, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ωστόσο προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών αν δεν τηρηθούν τα αιτήματα έκδοσης ατόμων που ζητά η Άγκυρα. «Αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να συλληφθούν και να μας παραδοθούν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν ένα μνημόνιο που άνοιξε το δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος είχε διατυπώσει αμέσως μετά την απειλή άσκηση βέτο σε περίπτωση που δεν πληρούνταν ορισμένες προϋποθέσεις.
Μιλώντας στο Ελσίνκι μετά τη συνάντηση με τον Φινλανδό ομολόγό του Πέκα Χααβίστο, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ χαιρέτισε τις δηλώσεις Ερντογάν για τη διενέργεια συζητήσεων.
«Με το πλήρωμα του χρόνου, πιστεύουμε ότι όλα θα οδηγήσουν στην… επικύρωση και από το τουρκικό κοινοβούλιο της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπίλστρομ σε δημοσιογράφους.