Για ένατη ημέρα συνεχίστηκε χθες η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πλέον να βρίσκεται μέσα σε μία πολεμική δίνη από την οποία δεν μπορεί να βγει.
Οι Ουκρανοί παραμένουν στις εστίες τους, εξακολουθούν να «παλεύουν» για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους και να κρατήσουν τη «φάλαγγα» των 60 χιλιομέτρων του Ρώσου προέδρου μακριά από το Κίεβο.
Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως, έχουν αλλάξει από προχθές τη στρατηγική τους και μάχονται πλέον σε πολλαπλά μέτωπα, αντί να επικεντρώνονται σε ένα, για να πάρουν τον έλεγχο στρατηγικών πόλεων στη νότια Ουκρανία, όπως συνέβη με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, μετά από σχεδόν ένα δεκαήμερο έντονων μαχών.
Η Μαριούπολη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πολιορκία με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο να παραδέχεται ότι ο ρωσικός στρατός δημιουργεί μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στην πόλη – λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε μάλιστα χθες ότι η Ρωσία βομβαρδίζει διαρκώς και σκοπίμως κρίσιμης σημασίας αστικές υποδομές, αφήνοντάς την πόλη χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτροδότηση και εμποδίζοντας την είσοδο προμηθειών ή την απομάκρυνση ανθρώπων.
Οι μάχες συνεχίζονται ωστόσο και στη Χερσώνα, στην οποία αν και έχει καταληφθεί από την Τετάρτη με τα ουκρανικά στρατεύματα να έχουν αποχωρήσει, η κατάσταση παραμένει ασαφής, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται στον ρωσικό στρατό.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 1.000.000 είναι οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε μία μόλις εβδομάδα.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης.
Στο μεταξύ, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν πάρει και τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπόριζια, έχοντας μάλιστα ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας.
Και στην Οδησσό όμως, όπου βρίσκεται η κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας, προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας επίθεση, καθώς ήδη 12 ρωσικά πολεμικά πλοία την έχουν κυκλώσει μέσω Κριμαίας. Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούν νάρκες στο παραλιακό μέτωπο και μεταλλικά οδοφράγματα για να εμποδίσουν την κίνηση των πολεμικών αρμάτων.
Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στο Χάρκοβο, όπου 34 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες. Η εισαγγελία της Λιθουανίας παράλληλα ανακοίνωσε πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.
Πάντως οι κυρώσεις και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων συνεχίζουν να ανακοινώνονται, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προαναγγείλει κι άλλες, επτά ρωσικές τράπεζες που έχουν ήδη αποσυνδεθεί από το σύστημσ SWIFT. Οι ρωσικές ποδοσφαιρικές ομάδες αποκλείονται από τις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ η Formula 1 διέκοψε τη συμφωνία της για την διοργάνωση του φετινού ρωσικού Γκραν Πρι, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 23-25 Σεπτεμβρίου.
Η Κίνα επιπρόσθετα απέρριψε μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών που ισχυριζόταν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Ρωσία να καθυστερήσει την εισβολή της μέχρι την ολοκλήρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Το Πεκίνο ωστόσο, μαζί με την Άγκυρα ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.