«Το φως θα νικήσει το σκοτάδι» τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάνοντας χρήση μιας φράσης που νωρίτερα είχε χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι.
Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο ήταν πολύ αυστηρή σε σχέση με τον πόλεμο που έχει κηρύξει η Ρωσία.
«Πριν από έξι ημέρες ο Πούτιν αποφάσισε να πλήξει τα θεμέλια του σύγχρονου κόσμου, αλλά δεν υπολόγισε καλά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν για να προσθέσει:
«Δεν περίμενε την αντίδραση των Ουκρανών. Η τόλμη και το θάρρος των Ουκρανών έχει συγκινήσει όλο τον κόσμο. Όπως είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι “το φως θα επικρατήσει του σκοταδιού”. Εμείς σαν ΗΠΑ στεκόμαστε στο πλάι του ουκρανικού λαού, το χάος η Αμερική δεν το θέλει. Οι ΗΠΑ θα κάνουν τη διαφορά.
Αυτή η επίθεση ήταν προμελετημένη και απρόκλητη. Έχουμε προετοιμαστεί μήνες πριν και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας.
Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την εισβολή του Πούτιν. Θα αντιμετωπίσει τις ευθύνες που του ρίχνει όλος ο κόσμος. Ο Πούτιν έχει στριμωχτεί τώρα με τις κυρώσεις όσο ποτέ.
Οι κυρώσεις είναι σοβαρές που κάνουν το ρούβλι να κατρακυλήσει και δημιουργούμε ταμείο πολέμου για να αδυνατίσουμε τον Πούτιν».
Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε μάλιστα πως ο Πούτιν δεν έχει ιδέα τι πρόκειται να πάθει, ενώ εξαπέλυσε ευθείες απειλές σε βάρος της Ρωσίας.
«Δεν θέλουμε πια άλλο πόλεμο και πρέπει να το καταλάβει ο Πούτιν. Θα ασχοληθούμε με τα εγκλήματά του, θα τον κυνηγήσουμε για όλα τα αδικήματα που έχει κάνει. Δεν έχεις ιδέα τι πρόκειται να πάθεις». Τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου κατά την πρώτη του ομιλία για την «κατάσταση της ένωσης». Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο».