Μήνυση στον Ντόναλντ Τραμπ για χρέωση προνομιακής πρόσβασης στο Truth Social

Μήνυση κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε ένα μέσο ενημέρωσης και μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με στόχο να μπλοκάρει μια νέα υπηρεσία, η οποία χρεώνει εκ των προτέρων ειδοποιήσεις για τις προεδρικές αναρτήσεις στο Truth Social.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν, επισημαίνει ότι οι αναρτήσεις του Τραμπ στον δικό του ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης συχνά επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές με ανακοινώσεις σχετικά με την κυβερνητική πολιτική, τις στρατιωτικές ενέργειες και άλλες αποφάσεις.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρεώνει 100.000 δολάρια τον μήνα για εκ των προτέρων πρόσβαση στις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις του στο Truth Social, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκει», αναφέρει η αγωγή.

«Αυτό το σχέδιο είναι πρωτοφανές, διεφθαρμένο και αντισυνταγματικό, και οι Ενάγοντες καταθέτουν αυτή την υπόθεση για να το σταματήσουν», αναφέρει η αγωγή.

«Δεν υπάρχει κανένα νόμιμο συμφέρον, πόσο μάλλον σημαντικό, που να δικαιολογεί την άδεια στον Πρόεδρο Τραμπ να αποκομίζει κέρδη από την πώληση κυβερνητικών πληροφοριών».

Η αγωγή κατατέθηκε από την The Intercept Media, έναν ειδησεογραφικό οργανισμό, και από την Freedom of the Press Association, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Η καταγγελία υποστηρίζει ότι η νέα υπηρεσία, γνωστή ως Truth API, παραβιάζει την Πρώτη και την Πέμπτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, παρέχοντας στους συνδρομητές προνομιακή πρόσβαση στις δημόσιες ανακοινώσεις του Τραμπ έναντι «παράλογων ποσών».

Η μητρική εταιρεία της Truth Social, Trump Media, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα προσφέρει σε συνδρομητές που θα πλήρωναν έως και 100.000 δολάρια τον μήνα πρώιμη πρόσβαση σε αναρτήσεις που θα μπορούσαν να «επηρεάσουν την αγορά» από τον Τραμπ και άλλα άτομα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Trump Media μέσω του Donald J. Trump Revocable Trust.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με την αγωγή, η Truth API παρέχει στους συνδρομητές ταχύτερη πρόσβαση στις αναρτήσεις των 10 δημοφιλέστερων λογαριασμών στο Truth Social.

Μετά τον Τραμπ, στους λογαριασμούς αυτούς περιλαμβάνονται ο ίδιος ο Λευκός Οίκος, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο διευθυντής του FBI Κας Πάτελ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολάιν Λίβιτ, ο υπουργός Μεταφορών Σον Ντάφθ και ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Ρόμπερτ Κένεντι.

«Αυτό το σχέδιο είναι βαθιά διεφθαρμένο», αναφέρει η αγωγή.

«Ο Πρόεδρος έχει οικονομικό όφελος από την παροχή “πληροφοριών της κυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την αγορά” σε όσους είναι πρόθυμοι και ικανοί να πληρώσουν την προσωπική του εταιρεία».

Η αγωγή αναφέρει ότι από τότε που ανέλαβε ξανά το αξίωμα τον Ιανουάριο του 2025, ο Τραμπ έχει δημοσιεύσει μεταξύ 9.000 και 11.000 αναρτήσεις στο Truth Social.

«Συχνά οι αναρτήσεις του δεν συνοδεύονται άμεσα από αντίστοιχη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου», αναφέρει η αγωγή.

«Με άλλα λόγια, οι αναρτήσεις του Προέδρου Τραμπ είναι ο μόνος τρόπος για να λάβει κανείς επίσημες κυβερνητικές ειδήσεις».

Οι «πελάτες» του προέδρου

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα τριμηνιαία αποτελέσματα τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Trump Media, Kevin McGurn, δήλωσε ότι το Truth API «παρέχει σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανές ροές δημοσίως διαθέσιμων αναρτήσεων του Truth από τους κορυφαίους λογαριασμούς της πλατφόρμας, μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου».

«Οι πελάτες μας θα λαμβάνουν τις δημοσιευμένες και δημοσίως διαθέσιμες αναρτήσεις κατά ένα κλάσμα του χρόνου γρηγορότερα», δήλωσε ο McGurn.

Ο McGurn είπε επίσης ότι η Trump Media μέχρι σήμερα είχε υπογράψει περισσότερες από 10 συμφωνίες με πελάτες για το Truth API, «γενικά στο εύρος των 60.000-100.000 δολαρίων τον μήνα».

Ο McGurn είπε ότι η εταιρεία βρισκόταν σε ενεργές συζητήσεις με hyperscalers και ορισμένους μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και προγραμματιστές μεγάλων γλωσσικών μοντέλων σχετικά με την υπηρεσία.

«Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένουμε ότι η επόμενη φάση του API θα περιλαμβάνει ευρύτερη διανομή από τρίτους, για παράδειγμα ειδησεογραφικές ροές, τερματικά χρηματοοικονομικών δεδομένων και εξειδικευμένες εκδόσεις, κάτι που πιστεύουμε ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη προβολή σε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου»,
είπε.

Εκτός από τον Τραμπ, η αγωγή κατονομάζει ως εναγομένους την εκτελεστική βοηθό του προέδρου, Νάταλι Χαρπ (Natalie Harp), και τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Νταν Σκαβίνο (Dan Scavino), οι οποίοι είναι γνωστό ότι κάνουν αναρτήσεις στο Truth Social εκ μέρους του προέδρου, το Εκτελεστικό Γραφείο του Προέδρου και το Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ot.gr