Ροή ειδήσεων
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2026
Γιορτάζουν: Αδαμάντιος, Μαντώ, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Ασπασία, Αφροδίτη, Διώνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεονύμφη, Καλλιρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλία, Ράλλης, Μαργαρίτης, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Χαϊδευτός, Χαρίκλεια, Ιησούς, Μελέτιος, Συμεών, Ισμήνη, Πολυτίμη
30°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Η Μέρκελ

«Επιλύσιμο» θεωρεί η Άνγκελα Μέρκελ το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η οποία στοχοποιεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Το δικαστήριο της Καρλσρούης έδωσε στις 5 Μαϊου προθεσμία τριών μηνών στην ΕΚΤ για να αιτιολογήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, ειδάλλως δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Bundesbank σε αυτό, κίνηση, που προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν, η οποία απείλησε έμμεσα να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει της κοινοτικής νομοθεσίας κατά της Γερμανίας.

Αλλά, όπως είπε η Μέρκελ σε σύσκεψη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, το πρόβλημα είναι «επιλύσιμο» εφόσον η ΕΚΤ εξηγήσει με επιχειρήματα το QE. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που μετείχαν στη σύσκεψη αυτή, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι είναι κατανοητό που η Κομισιόν υπογράμμισε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να αμφισβητούν τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Η Μέρκελ τόνισε τη σημασία του να δοθεί μια «σοφή» απάντηση στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο εκφράζοντας την ανησυχία της επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η Πολωνία, χαιρέτισαν την απόφασή του.