Μέκκα: Κόρη νεκρού προσκυνητή μιλά για τον θάνατο του πατέρα της

Η οικογένεια ενός ηλικιωμένου άνδρα από την Ινδονησία που πέθανε κατά τη διάρκεια του φετινού Χατζ είναι ευτυχής που θάφτηκε στην ιερή πόλη της Μέκκας, σύμφωνα με την κόρη του, την ώρα που το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας θρηνεί εκατοντάδες πολίτες του που έχασαν τη ζωή τους λόγω ακραίας ζέστης κατά τη διάρκεια του ετήσιου ισλαμικού προσκυνήματος.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο φετινό Χατζ με «πολυάριθμες περιπτώσεις» να οφείλονται στο θερμικό στρες, σύμφωνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, αφού περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές έλαβαν μέρος παρά τις θερμοκρασίες που εκτοξεύτηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα.

Οι αρχές της Ινδονησίας, της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο με μουσουλμανική πλειοψηφία, δήλωσαν ότι τουλάχιστον 215 Ινδονήσιοι είναι μεταξύ των νεκρών που καταγράφηκαν στη Μέκκα.

«Κοιμόταν και δεν είχε κανένα σύμπτωμα ασθένειας»

Μιλώντας στο CNN την Κυριακή, η Heru Jumartiyah δήλωσε ότι ο 86χρονος πατέρας της, Ngatijo Wongso Sentono, πέθανε στις 17 Ιουνίου στη σκηνή του στη Μίνα, νοτιοανατολικά της Μέκκας, καθώς περίμενε τη μεσημεριανή προσευχή.

«Ήταν πολύ ενθουσιασμένος. Ήθελε να φύγει αμέσως»

Πέρυσι, 773 Ινδονήσιοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος

«Κοιμόταν και δεν είχε κανένα σύμπτωμα ασθένειας πριν. Όλοι έλεγαν ότι ήταν υγιής κατά τη διάρκεια της πομπής του Χατζ», είπε.

Ο Sentono είχε εγγραφεί για το Χατζ το 2018 και ταξίδεψε στη Μέκκα με την 83χρονη σύζυγό του και γείτονές του από την ινδονησιακή πόλη Yogyakarta, δήλωσε η Jumartiyah.

«Ήταν πολύ ενθουσιασμένος. Ήθελε να φύγει αμέσως», θυμάται η ίδια.

Σύμφωνα με την ισλαμική πίστη, το να πεθάνεις και να ταφείς στη Μέκκα θεωρείται ευλογία, με πολλούς μουσουλμάνους να ταξιδεύουν σε μεγάλη ηλικία, αφού έχουν αποταμιεύσει για πολλά χρόνια για να παρευρεθούν στο προσκύνημα.

«Είμαστε ευτυχείς που θάφτηκε στη Μέκκα», δήλωσε η Jumartiyah , προσθέτοντας ότι ελπίζει να επισκεφθεί τον τάφο του πατέρα της όταν τελικά καταφέρει να βρεθεί στη Μέκκα.

Η Jumartiyah δήλωσε ότι η μητέρα της, Pariyem Prawirodinomo, είναι υγιής και αναμένεται να επιστρέψει στην Ινδονησία στις 7 Ιουλίου.

Συνηθισμένο φαινόμενο

Περίπου 241.000 ινδονήσιοι προσκυνητές ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στη Μέκκα φέτος, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ινδονησιακού υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων, οι περισσότεροι Ινδονήσιοι που πέθαναν στο προσκύνημα φέτος ήταν άνω των 50 ετών.

Δεν είναι ασυνήθιστο για την Ινδονησία να καταγράφει εκατοντάδες θανάτους κατά τη διάρκεια του Χατζ κάθε χρόνο. Πέρυσι, 773 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου.

Η ακραία ζέστη έχει αναφερθεί ως κύριος παράγοντας για τους εκατοντάδες θανάτους που αναφέρθηκαν φέτος κατά τη διάρκεια του Χατζ. Στη Μέκκα, την ιερή πόλη που αποτελεί κεντρικό σημείο για τους προσκυνητές, η θερμοκρασία εκτοξεύθηκε έως και τους 51 βαθμούς Κελσίου. IN