Με δάκρια στα μάτια και στοιχειώδη αντικείμενα επιβίωσης εγκαταλείπουν τις περιουσίες και τα σπίτια τους οι Ουκρανοί και καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες.
Οι εικόνες οικογενειών με μωρά παιδιά στην αγκαλιά που εγκαταλείπουν τη χώρα τους είναι συγκλονιστικές, όπως και ο αγώνας που καταβάλλουν για την επιβίωση, απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις μιας χώρας, οι οποίες ονομάζονται «ειρηνευτικές επιχειρήσεις».
Οι άνδρες από 18 έως και 60 ετών έχουν μείνει στην Ουκρανία για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, ενώ όσοι έχουν ετοιμαστεί για ένα ταξίδι με άγνωστο προορισμό δηλώνουν ότι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα για να γλυτώσουν τις ζωές τους και των παιδιών τους.
Οικογένειες χωρίζονται στους σταθμούς των τρένων, γυναίκες και μωρά φεύγουν αφήνοντας πίσω δικούς τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να δουν ποτέ ξανά.
Η φυγή ωστόσο δεν είναι εύκολη, αφού επικρατεί πανικός. Ουκρανοί φύλακες μάλιστα αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικά πυρά για να αποτρέψουν πιθανό ποδοπάτημα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, αφού χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι που στοιβάζονταν σε μια προσπάθεια να επιβιβαστούν στα τρένα εκκένωσης.
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ήταν τόσο πολύς που δεν μπορούσαν όλοι να μπουν στα τρένα, για να πάνε από την πρωτεύουσα προς την πόλη Λβιβ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς οι φόβοι για μια ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου εντείνονται.
Όταν ένα τρένο πλησίασε στην πλατφόρμα, το πλήθος έσπευσε προς τις πόρτες, με την ελπίδα να επιβιβαστεί, ορισμένοι εξ αυτών κρατώντας στο χέρι τα παιδιά τους και τα κατοικίδιά τους. Οι φύλακες πυροβόλησαν αρκετές φορές με άσφαιρα για να διαλύσουν το πλήθος, αφότου κάποιοι άρχισαν να ουρλιάζουν.
Πολλοί άλλοι επέλεξαν να φύγουν με τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους έξω από την πρωτεύουσα για δεύτερη ημέρα.
Όσοι δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα, ζουν το δικό τους προσωπικό δράμα, προσπαθώντας να προστατευθούν είτε σε σταθμούς του μετρό, είτε στα καταφύγια. Μητέρες με μωρά παιδιά παλεύουν για την επιβίωση, ενώ πάνω από τα κεφάλια τους ακούγονται οι σειρήνες των βομβαρδισμών.