Τη στιγμή που ολόκληρη η Δύση θεωρεί πως με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία έχει καταφέρει να την πλήξει οικονομικά, κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στους Διεθνείς δείκτες, αποθρασύνοντας προφανώς ακόμα περισσότερο τον Ρώσο πρόεδρο.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα κέρδη της ρωσικής πλευράς δύο μήνες μετά από τον πόλεμο έχουν εκτοξευθεί, με τη Ρωσία να έχει κερδίσει 66 δισεκατομμύρια δολάρια. Και μπορεί η Ρωσία να πουλάει λιγότερο, ωστόσο έχει επωφεληθεί από το διεθνή ράλι ανόδου των τιμών, κερδίζοντας πολύ περισσότερα σε σχέση με πριν.
Σε έκθεση μάλιστα του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε το 71% των ρωσικών ορυκτών καυσίμων αξίας 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, αφού έλαβε παραγγελίες αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ιταλία, η Κίνα, η Ολλανδία, η Τουρκία και η Γαλλία ήταν οι αμέσως επόμενοι μεγαλύτεροι αγοραστές, σύμφωνα με τη μελέτη.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να ασχολείται με το αν οι εταιρείες πρέπει να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αερίο σε ρούβλια ή σε δολάρια, όπως προβλέπεται από τα σχετικά συμβόλαια. Προφανώς και αυτό είναι το λιγότερο που απασχολεί τη ρωσική πλευρά, η οποία και διαπιστώνει πως στον συγκεκριμένο πόλεμο, προς το παρών κερδίζουν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί και χάνουν όλοι οι υπόλοιποι.
Ο εκπρόσωπος πάντως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει πως αν ένα συμβόλαιο προβλέπει ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια, η υποχρέωση της εταιρείας τελειώνει μόλις η πληρωμή γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η πληρωμή γίνει σε ρούβλια, τότε αυτό θεωρείται παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Από την πλευρά τους πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι θα προσφέρουν στον πόλεμο άλλα 33 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 20 θα αφορούν όπλα και πυρομαχικά, τα 8,5 θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και 3 ακόμα δισ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.
Ο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημίες που υφίσταται. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσο.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα συμβεί με την Υπερδνειστερία και πού θα σταματήσει τις επιδιώξεις του ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος φαίνεται πως δεν ικανοποιείται πλέον με μια απλή νίκη στην Ουκρανία.