Καμία διαβεβαίωση περί τέλους των εχθροπραξιών δεν έλαβε ο Εμμανουέλ Μακρόν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Καμία διαβεβαίωση περί τέλους των εχθροπραξιών δεν έλαβε

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν αφήνει στη διεθνή κοινότητα, η εμμονική πλέον στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος και φάνηκε αμετανόητος σε σχέση με την καταστροφική του μανία, στο πλαίσιο νέας συνομιλίας που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε στον Ρώσο ομόλογο του, ότι λέει «ψέματα στον εαυτό του» και πως οι κινήσεις του στα «κοστίσουν πολύ ακριβά στη Ρωσία, αφού θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πάρα πολύ καιρό».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Πούτιν-Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο Ρώσο ομόλογό του ότι αυταπατάται σχετικά με την κυβέρνηση στο Κίεβο και ότι ο πόλεμος θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία μακροπρόθεσμα, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος στο Reuters.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να επιτύχει την εξουδετέρωση και τον αφοπλισμό της Ουκρανίας, είτε με διπλωματικό τρόπο είτε με όπλα.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Πούτιν ότι η ιδέα που έχει για το ότι η Ουκρανία αποτελεί ναζιστικό καθεστώς είναι μια αυταπάτη. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι όσο η Ουκρανία δεν συμφωνεί στην αναγνώριση της ουδετερότητας, τόσο θα συνεχίζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να «καταπολεμηθεί ο νεοναζισμός».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν μόνο τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως είναι ψέμα οι ισχυρισμοί ότι πλήττονται πολιτικές υποδομές. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης σε κάθε περίπτωση θα υλοποιηθούν.

Από το Κρεμλίνο παράλληλα αναφέρεται πως ο Πούτιν σχολίασε αναλυτικά την ομιλία τού Μακρόν για την Ουκρανία, διαφωνώντας με πολλές από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στην αναφερόμενη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν δεν λέγεται λέξη για το σαμποτάζ από την ουκρανική ηγεσία των συμφωνιών του Μινσκ επί επτά χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και η Γαλλία δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αναγκάσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με αυτές», αναφέρεται στο μήνυμα του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «η πολυετής γενοκτονία κατά των αμάχων στο Ντονμπάς, που οδήγησε σε πολυάριθμα θύματα και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στη Ρωσία, αποσιωπάται».