Μάικ Γουόλτς: Αυτός είναι ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του και «εκλεκτός» του Τραμπ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτς και ο αναπληρωτής του, Άλεξ Γουόνγκ, αποχωρούν από τις θέσεις τους, σύμφωνα με το δίκτυο CBS, που επικαλείται πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Τον Γουόλτς αναμένεται να αντικαταστήσει ο Στιβ Γουίτκοφ, ο εντεταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές», που «σπάει» το διπλωματικό πρωτόκολλο και τον νοιάζει μόνο το αποτέλεσμα

Ο Στίβεν Γουίτκοφ, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ στη Μέση Ανατολή, ανέλαβε σημαίνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Γενικότερα, η προσέγγιση του Γουίτκοφ, που περιγράφεται ως μη διπλωματική αλλά άμεση, φαίνεται να απέδωσε καρπούς, καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας για εξάμηνη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων.

Ο Γουίτκοφ, επιτυχημένος επενδυτής ακινήτων στη Φλόριντα και στενός συνεργάτης του Τραμπ, δεν έχει διπλωματική εμπειρία, αλλά η επιχειρηματική του αντίληψη και η προσωπική του σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο φαίνεται πως διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις συνομιλίες.

Στις μυστικές συνομιλίες που διεξάγονταν για πάνω από έναν χρόνο, οι βασικοί μεσολαβητές ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος. Ωστόσο, οι συνεχείς καθυστερήσεις λόγω διαφωνιών για τους όρους της συμφωνίας, όπως η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και η απελευθέρωση ομήρων, οδηγούσαν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.

Η παρέμβαση του Γουίτκοφ, με την έντονη πίεση στον Νετανιάχου και τη σαφή προειδοποίηση του Τραμπ ότι «θα γίνει κόλαση» αν δεν υπάρξει συμφωνία πριν την ορκωμοσία του, φαίνεται να «ξεκλείδωσε» τη διαδικασία.

Παρά την απειρία στη διπλωματία, ο Γουίτκοφ αποδεικνύεται καθοριστικός «παίκτης» στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, συνδέοντας την πολιτική πίεση με τα επιχειρηματικά του ένστικτα. «Δεν ενδιαφέρεται για το διπλωματικό πρωτόκολλο, αλλά για αποτελέσματα», ανέφερε ανώνυμα Ισραηλινός διπλωμάτης, μιλώντας στη βρετανική Telegraph.

Ο Γουόλτς «πλήρωσε το μάρμαρο» μετά το φιάσκο με τις διαρροές απόρρητων συνομιλιών για την Υεμένη
Τον Μάρτιο, ο Γουόλτς βρέθηκε απολογούμενος και με το «ένα πόδι» εκτός Λευκού Οίκου, καθώς οργάνωσε συνομιλία στην πλατφόρμα Signal και συμπεριέλαβε κατά λάθος τον δημοσιογράφο, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, του ενημερωτικού ιστότοπου Atlantic, αποκαλύπτοντας απόρρητες συνομιλίες σχετικά με σχέδια για στρατιωτική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών σε στόχους των Χούθι, στην Υεμένη.

Ο Γκόλντμπεργκ ακολούθως δημοσίευσε τη συζήτηση, παραλείποντας αρχικά επιχειρησιακές λεπτομέρειες, αλλά καθώς ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ και ο Διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, αρνήθηκαν ότι είχαν κοινοποιηθεί διαβαθμισμένες πληροφορίες στη συνομιλία, ο Γκόλντμπεργκ δημοσίευσε και αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες περιλάμβαναν τον χρόνο των επιθέσεων και τα πακέτα όπλων που χρησιμοποιήθηκαν.

Αφού ο Γουόλτς παραδέχτηκε κεκλεισμένων των θυρών την αυθεντικότητα του ρεπορτάζ, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζήτησαν αν έπρεπε να παραιτηθεί. Ο αξιωματούχος δεν υπέβαλε παραίτηση, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ τη ζήτησε εκείνη την εποχή. Δημόσια, μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στηρίξει τον Γουόλς, λέγοντας ότι είναι «καλός άνθρωπος» που «πήρε ένα μάθημα».

Ο Τραμπ και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάιλς, ήταν απογοητευμένοι με τον Γουόλτς ακόμη και πριν από τη… γκάφα ολκής με τις απόρρητες συνομιλίε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο Γουόλτς προσέλαβε βοηθούς που, σύμφωνα με τους επικριτές του, δεν ήταν αρεστοί στη βάση των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ (MAGA) και είχε δυσκολία να μεταδώσει τις προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας του προέδρου στην τηλεόραση.

Στο παρελθόν, οι τηλεοπτικές εμφανίσεις θεωρούνταν το δυνατό σημείο του πρώην βουλευτή της Φλόριντα, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ. Επίσης, κάποιες φορές ήταν ιδεολογικά εκτός γραμμής Τραμπ, προωθώντας διαφορετικές απόψεις για την Ουκρανία και το Ιράν, ενώ, είχε έρθει σε σύγκρουση και με άλλους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντος του Αμερικανού προέδρου.

Όσον αφορά τον Άλεξ Γουόνγκ, είχε θητεύσει και στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ ως αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα κι ως αναπληρωτής βοηθός γραμματέας για τις υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ανακοινώνοντας τον διορισμό του, ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι ο Γουόνγκ βοήθησε στη διαπραγμάτευση της Συνόδου Κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.