LIVE – 27η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος στο Ιράν μπήκε στην 27η ημέρα. Η Τεχεράνη συνεχίζει να απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου ότι μια ειρηνευτική συμφωνία πλησιάζει, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να επιμένει ότι επιθυμεί απεγνωσμένα μια συμφωνία και ότι ο πόλεμος ήταν απαραίτητος. Διαβάστε τις τελευταίες ειδήσεις.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις
  • 06:22 27/03/26

    Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου μετά την 10ήμερη παράταση Τραμπ στο Ιράν

    – Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρέτεινε την προθεσμία για τις αμερικανικές επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    – Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 1,2% στα 106,76 δολάρια, ενώ το West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,1% στα 93,41 δολάρια.

    – Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν την πτώση των ΗΠΑ, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να υποχωρεί κατά 1,6% και τον Kospi στη Νότια Κορέα κατά 4,2%.

  • 05:54 27/03/26

    Φρουροί της Επανάστασης: Επιθέσεις κατά στρατιωτικών και ενεργειακών στόχων σε Ισραήλ και κράτη του Κόλπου

    – Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

    – Στόχοι ήταν στρατιωτικοί και ενεργειακοί στο Ισραήλ και σε κράτη του Κόλπου, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

    – Πλήγματα αναφέρθηκαν εναντίον τοποθεσιών στο Ισραήλ και αμερικανικών βάσεων στα ΗΑΕ, Κατάρ, Κουβέιτ και Μπαχρέιν, ιδίως σε υπόστεγο συντήρησης συστημάτων Patriot.

  • 04:56 27/03/26

    Σκληρή κριτική του ηγέτη της Ισραηλίνης αντιπολίτευσης στον Νετανιάχου: Πόλεμος χωρίς στρατηγική και με εξαντλημένο στρατό

    – Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου, κατηγορώντας την ότι οδηγεί τον στρατό σε πόλεμο χωρίς σαφή στρατηγική και με ανεπαρκή αριθμό στρατιωτών.

    – Ο Λαπίντ υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει «φτάσει στα όριά του και τα έχει ξεπεράσει», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υποχρεωτική στράτευση ανδρών από την υπερορθόδοξη κοινότητα των Χαρεντί.

    – Οι δηλώσεις του Λαπίντ έρχονται στον απόηχο προειδοποίησης του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος φέρεται να ανέφερε ότι «ο στρατός βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης».

  • 04:16 27/03/26

    ΗΠΑ: Δίωξη σε νεαρό για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε στρατιωτική βάση στη Φλόριντα – Στην Κίνα ο ύποπτος

    – Νεαρός αντιμετωπίζει ποινική δίωξη διότι φέρεται να τοποθέτησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε στρατιωτική βάση στη Φλόριντα, όπου έχει την έδρα του το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM).

    – Ο ύποπτος, Άλεν Τζενγκ, «βρίσκεται στην Κίνα», ενώ η αδελφή του συνελήφθη, καθώς βαραίνουν υποψίες πως τον βοήθησε να αποδράσει και να ξεφορτωθεί όχημα.

    – Ο μηχανισμός εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, ενώ η βάση ΜακΝτιλ είναι έδρα της CENTCOM, η οποία διευθύνει τον πόλεμο σε εξέλιξη εναντίον του Ιράν.

  • 04:02 27/03/26

    Ευρείας κλίμακας επιθέσεις από το Ισραήλ σε υποδομές του Ιράν

    – Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγματα «κατά υποδομών» στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. – Σύμφωνα με στρατιωτική δήλωση, οι ισραηλινές δυνάμεις «ολοκλήρωσαν ένα ευρείας κλίμακας κύμα επιθέσεων που στόχευαν υποδομές του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος στην καρδιά της Τεχεράνης». – Οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδόν ενός μήνα συνεχιζόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

  • 03:37 27/03/26

    WSJ: Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την αποστολή άλλων 10.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή

    – Το Αμερικάνικο Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον 10.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή.

    – Η κίνηση αυτή αποσκοπεί να προσφέρει στον Ντόναλντ Τραμπ περισσότερες στρατιωτικές επιλογές, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη ειρηνευτικές συνομιλίες με την Τεχεράνη.

    – Το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται αξιωματούχους, υπογραμμίζει τη στρατιωτική ετοιμότητα της κυβέρνησης και τις διπλωματικές ισορροπίες στην περιοχή.

  • 03:19 27/03/26

    Λίβανος: Νέα ισραηλινή αεροπορική επίθεση – Εκρήξεις ακούστηκαν στη Βηρυτό

    – Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ισραηλινή επιδρομή έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς την Παρασκευή.

    – Οι ανταποκριτές του AFP άκουσαν αρκετές εκρήξεις από το προπύργιο της Χεζμπολάχ, το οποίο το Ισραήλ έχει χτυπήσει επανειλημμένα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

    – Το Ισραήλ είχε προηγουμένως εκδώσει εκτεταμένες προειδοποιήσεις εκκένωσης για την περιοχή, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένη προειδοποίηση πριν από την επιδρομή της Παρασκευής.

  • 02:41 27/03/26

    Φορτηγό πλοίο με σημαία Ταϊλάνδης προσάραξε κοντά στο ιρανικό νησί Κεσμ

    – Το φορτηγό πλοίο με σημαία Ταϊλάνδης, που είχε δεχθεί επίθεση από άγνωστους πυραύλους, προσάραξε κοντά στο ιρανικό νησί Κεσμ. Το περιστατικό συνέβη νωρίτερα αυτόν τον μήνα στα Στενά του Ορμούζ.

    – Είκοσι μέλη του πληρώματος διασώθηκαν από το ναυτικό του Ομάν.

    – Τρία μέλη παραμένουν αγνοούμενα μετά από έκρηξη στην πρύμνη του πλοίου Mayuree Naree, η οποία προκάλεσε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο.

  • 02:35 27/03/26

    Τηλεφωνική επικοινωνία του Αμπάς Αραγτσί με τον Αντόνιο Γκουτέρες

    – Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί. – Ο Αμπάς Αραγτσί ανέφερε πως η αποτροπή της διέλευσης πλοίων μέσω των Στενών του Ορμούζ αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Τεχεράνης. – Αυτό αφορά πλοία ταυτισμένα με «εχθρούς του Ιράν και τους συμμάχους τους», σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα.

  • 02:29 27/03/26

    Γάλλος ΥΠΕΞ: Υπό συζήτηση «αυστηρά αμυντική» διεθνή αποστολή του ΟΗΕ στα Στενά του Ορμούζ

    – Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη σχετικά με το ψήφισμα για αυτό που χαρακτήρισε ως «αυστηρά αμυντική» διεθνή αποστολή για τα Στενά του Ορμούζ.

    – Ο Μπαρό σημείωσε ότι η αποστολή θα συνοδεύει τα πλοία και θα διασφαλίσει ότι η κυκλοφορία θα επανέλθει μόλις αποκατασταθεί η «ηρεμία», με την ελπίδα να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας.

    – Ο Μπαρό πρόσθεσε ότι έχει συμβουλευτεί τους ομολόγους του στον Κόλπο, ειδικά το Μπαχρέιν, μία από τις πολλές χώρες που έχουν στοχοποιηθεί από ιρανικά drones ή πυραύλους.

  • 01:16 27/03/26

    Λίβανος: Άλλος ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση της Χεζμπολάχ

    – Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε σήμερα πως άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν στη διάρκεια επιχείρησης εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

    – Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό, ο λοχίας Αβιάντ Ελχανάν Βολάνσκι, 21 ετών, από την Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκε όταν μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξαν τανκ με αντιαρματική ρουκέτα στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

    – Πρόκειται για τον δεύτερο ισραηλινό στρατιώτη που βρίσκει τον θάνατο σήμερα στον νότιο Λίβανο, και τον τέταρτο από τις 2 Μαρτίου όταν ξεκίνησαν εκ νέου οι εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ.

  • 01:03 27/03/26

    Έκκληση Αντόνιο Κόστα για αποκλιμάκωση σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ

    – Ο Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τον λαό του Ισραήλ και απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση και μέγιστη αυτοσυγκράτηση, για προστασία των αμάχων και πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

    – Κάλεσε επίσης το Ισραήλ «να αδράξει την ευκαιρία για απευθείας συνομιλίες» με την ηγεσία του Λιβάνου, τονίζοντας ότι η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου πρέπει να διαφυλαχθούν.

    – Αναφερόμενος στη Γάζα, ο Κόστα τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε «να βελτιωθεί επειγόντως» η ανθρωπιστική κατάσταση, υπογραμμίζοντας και «την ανάγκη για αφοπλισμό της Χαμάς».

ΠΗΓΗ: enikos.gr