Στο 10% τοποθετεί το ελάχιστο επίπεδο δασμολογικής επιβάρυνσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι «πάντα» θα επιβάλλει το ελάχιστο επίπεδο 10% στους εμπορικούς εταίρους.
Πάντως έσπευσε να προσθέσει ότι «θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση», γεγονός που υπογραμμίζει τη δυσκολία να διακρίνει κανείς την προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών στις δεκάδες εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση.
«Θα έχετε πάντα μια βασική γραμμή (baseline)», είπε ο Τραμπ την Παρασκευή. «Εννοώ, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια εξαίρεση. Κάποια στιγμή θα δούμε κάποιον να κάνει κάτι εξαιρετικό για εμάς. Είναι πάντα δυνατό. Αλλά βασικά, έχουμε ένα baseline τουλάχιστον 10% και μερικοί από αυτούς (οι δασμοί) θα είναι πολύ υψηλότεροι».
Οι δηλώσεις ήρθαν μετά την συμφωνία-πλαίσιο που ανακοινώθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη, η οποία διατηρεί τους δασμούς στο 10% για τα βρετανικά προϊόντα.
Μάλιστα μετά την συμφωνία, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης κάλεσαν τον Τραμπ να διατηρήσει τους δασμούς τουλάχιστον στο 10% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για το έλλειμμα και να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή.
Η Κίνα
Την ώρα που το «80% μείωση των δασμών» έναντι της Κίνας, που προανήγγειλε ο Τραμπ, ενόψει των εμπορικών συνομιλιών Ουάσιγκτον- Πεκίνο, «παραμένει απλώς ένα νούμερο», σύμφωνα την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Κάρολιν Λέβιτ, τα πρώτα κινεζικά προϊόντα που υπόκεινται στους δασμούς άνω του 145%, άρχισαν να φτάνουν στα πιο πολυσύχναστα λιμάνια των ΗΠΑ, στο Λος Άντζελες και το Λονγκ Μπιτς.
Ερωτηθείς ο Τραμπ, είπε ότι έχει καθορίσει ένα επίπεδο δασμών για τα κινεζικά προϊόντα από το οποίο δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν αυτό ήταν στο 80% ή χαμηλότερο. «Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό», είπε μόνο.
Συμφωνίες-πρότυπο
Πέρα από τη Βρετανία, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε εμπορικές συνομιλίες με περίπου είκοσι εταίρους, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Ανάμεσά τους είναι χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, όλες κορυφαίες πηγές εισαγωγών από τις ΗΠΑ, με τις οποίες ο Τραμπ θέλει να συρρικνώσει το εμπορικό έλλειμμα. Περιλαμβάνονται επίσης συγκριτικά δευτερεύοντες εταίρους όπως τα Φίτζι, το Λεσότο και ο Μαυρίκιος. Εκτός από αυτούς τους εταίρους, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, την Αργεντινή, την Καμπότζη, τον Ισημερινό, την Ινδονησία, το Ισραήλ, τη Μαδαγασκάρη, τη Μαλαισία, την Ελβετία και την Ταϊβάν.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είπε ότι οι ΗΠΑ δίνουν έμφαση στις συνομιλίες με 18 χώρες. Ανάμεσά τους είναι η Κίνα, με την οποία πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η λίστα αυτών των χωρών έχει σχεδιαστεί για να λειτουργήσουν ως «πρότυπα» για γρήγορη επίτευξη άλλων συμφωνιών, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ.
Ενώ ορισμένες χώρες παραπονούνται ιδιωτικά ότι οι ΗΠΑ δεν υποβάλλουν σαφή αιτήματα από τις χώρες που αναζητούν δασμολογική ελάφρυνση, οι πρώτες συνομιλίες δείχνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να δώσουν προτεραιότητα σε χώρες χαμηλότερου προφίλ, αναφέρει το Bloomberg.
Η συμπερίληψη μικρότερων χωρών σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος επιθυμεί τη γρήγορη εξασφάλιση λιγότερο περίπλοκων συμφωνιών, ακόμη και αν οι ίδιες οι μεμονωμένες συμφωνίες μετά βίας θα επηρεάσουν το εμπόριο των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να χρησιμεύσουν ως πρότυπα για τις επόμενες συμφωνίες, εξηγεί.
Πηγή: naftemporiki.gr