Λευκός Οίκος: Άρχισε το ξήλωμα του πουλόβερ…

Μόλις λίγο πάνω από εκατό ημέρες άντεξαν ο Σύμβουλος και ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις θέσεις τους… Υποτίθεται ότι η κυβερνητική ομάδα της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ ήταν επιλεγμένη πολύ προσεκτικά και μεθοδικά, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της πρώτης θητείας με τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις και απολύσεις κυβερνητικών στελεχών.

Κι όμως, κανείς δεν μπορεί να σώσει κάποιον από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουάλτς και ο αναπληρωτής του Άλεξ Γουόνγκ είναι τα πρώτα “κεφάλια” της διακυβέρνησης Τραμπ που πέφτουν. Αφορμή υπήρξε σαφέστατα το σκάνδαλο της ομάδας τσατ στο μέσο δικτύωσης Signal, όπου ο Γουάλτς αποδείχθηκε ότι εκ παραδρομής είχε προσθέσει τον διευθυντή του περιοδικού The Atlantic, ο οποίος είχε πρόσβαση έτσι σε διαβαθμισμένες πληροφορίες για την επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον των Χουθι της Υεμένης.

Ο σάλος που προκλήθηκε υπήρξε τεράστιος, βάζοντας στο στόχαστρο εκτός από τον Σύμβουλο και τον Υπουργό Άμυνας, Πητ Χέγκσεθ. Ο Χέγκσεθ μάλιστα στη συνέχεια ενεπλάκη σε δύο τουλάχιστον ακόμα υποθέσεις παραβίασης των πρωτοκόλλων ασφαλείας, καθώς αποδείχθηκε ότι μοιραζόταν διαβαθμισμένες πληροφορίες και σε άλλο γκρουπ με συγγενικά πρόσωπα και τον δικηγόρο του, αλλά και ότι έφερνε τη σύζυγό του μαζί σε εμπιστευτικές συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους πληροφοριών.

Το ζήτημα σε αυτή τη φάση είναι αν το “ξήλωμα του πουλόβερ” θα σταματήσει στους Γουάλτς και Γουόνγκ ή έρχονται και άλλες καρατομήσεις. Ο Χέγκσεθ λογικά δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα, αν και ο Τραμπ ξόδεψε πολιτικό κεφάλαιο στο Κογκρέσο για να εγκριθεί η τοποθέτησή του στο υπουργείο και δεν θα είναι έτοιμος να τον αποπέμψει εύκολα. Πόσο όμως μπορεί να προφυλάξει ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας τον εαυτό του από τις… κακοτοπιές. Μένει να το δούμε αυτό.

Πρέπει να κρατήσουμε σε αυτή τη φάση ότι συμβολικά ξεκίνησε ξανά και δη πολύ σύντομα το ανακάτεμα της κυβερνητική τράπουλας και δη στον τομέα της ασφάλειας που διαχρονικά υπήρξε η αχίλλειος πτέρνα της διακυβέρνησης Τραμπ. Οπότε το ταμπού έσπασε και πλέον ίσως να βλέπουμε τέτοιες απομακρύνσεις πιο εύκολα… Αυτή τη φορά μάλιστα ίσως να δούμε τον τομέα της οικονομίας να βγαίνει μπροστά με ανακατατάξεις στελεχών, καθώς η αμερικανική οικονομία δεν είναι στα καλύτερά της χάρη στις παρεμβάσεις του προέδρου.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που αδειάζουν, οπωσδήποτε όλοι αναμένουν να μάθουν τους διαδόχους, ωστόσο είναι σαφές ότι τα επιμέρους πρόσωπα δεν διαφοροποιούν ουσιαστικά τίποτα από την πολιτική στρατηγική Τραμπ σε αυτή τη δεύτερη κυβερνητική θητεία.