Επιβεβαιώθηκαν και επίσημα τα exit polls στην Ιταλία, τα οποία κι έδιναν νίκη στον δεξιό συνασπισμό με κυρίαρχο «παίκτη» το κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι.
Η Ευρώπη δέχθηκε το αποτέλεσμα με έντονο σκεπτικισμό, καθώς η στροφή της Ιταλίας προς τα άκρα δεξιά, ενδέχεται να σηματοδοτήσει ουσιαστικές αλλαγές για τη χώρα, αλλά και πιθανά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη λογική των αριθμών, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 90% των εκλογικών κέντρων ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει το 44,1% των ψήφων για τη Γερουσία και συγκεκριμένα:
– Τα «Αδέρφια της Ιταλίας» της Μελόνι συγκεντρώνουν ποσοστό 26,36%.
– Η «Λέγκα του Βορρά» του Ματτέο Σαλβίνι συγκεντρώνει ποσοστό 9,01%.
– Το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,25%.
– Το «Noi Moderati» συγκεντρώνει ποσοστό 0,9%.
Στον αντίποδα ο κεντροαριστερός σχηματισμός συγκεντρώνει ποσοστό 26,33% και συγκεκριμένα:
– Το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Ενρίκο Λέτα συγκέντρωσε ποσοστό 19,13%
– Το «Verdi-Sinistra Italiana» ποσοστό 3,56%
– To «Piu Europa» ποσοστό 2,95%
– To «Impegno Civico» ποσοστό 0,55%
Στο 90% των εκλογικών κέντρων ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει για τη Βουλή το 43,94% των ψήφων και συγκεκριμένα:
– Τα «Αδέρφια της Ιταλίας» της Μελόνι συγκεντρώνουν ποσοστό 26,36%
– Η «Λέγκα του Βορρά» του Ματτέο Σαλβίνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,93%
– Το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,04%
– Το «Noi Moderati» συγκεντρώνει ποσοστό 0,92%
Στον αντίποδα ο κεντροαριστερός σχηματισμός συγκεντρώνει ποσοστό 26,54% και συγκεκριμένα:
– Το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Ενρίκο Λέτα συγκεντρώνει ποσοστό 19,30%
– Το «Verdi-Sinistra Italiana» ποσοστό 3,66%
– To «Piu Europa» ποσοστό 2,85%
– To «Impegno Civico» ποσοστό 0,59%
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα των 5 Αστέρων με ποσοστό 14,99%, τέταρτο έρχεται το Azione Italia Viva του Ματτέο Ρέντσι με ποσοστό 7,86% και τελευταίο το Italexit με ποσοστό 1,91%.
Υπενθυμίζεται ότι η κατανομή των εδρών σύμφωνα με το exit poll έχει ως εξής: Για την Κεντροδεξιά 227 με 257 έδρες, για την Κεντροαριστερά 78-98 έδρες, 36-56 έδρες για το Κίνημα 5 Αστέρια. Αλλες 15 με 25 έδρες στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι.
Στην Ιταλία η Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες. Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.
Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναρτήσει στον ιστότοπό του τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων εντός της ημέρας.
Τα νέα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής πρέπει δυνάμει του Συντάγματος να συνεδριάσουν εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών, με άλλα λόγια τη 15η Οκτωβρίου το αργότερο.
Αφού συγκροτηθούν σε σώμα και γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της ολομέλειας, απαιτείται να εκλεγούν τα προεδρεία των δύο σωμάτων και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.
Η πολιτική παράδοση στην Ιταλία θέλει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινά διαβουλεύσεις για την ονομασία του νέου ή της νέας επικεφαλής της κυβέρνησης με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κατόπιν τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων και με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Αν το αποτέλεσμα είναι καθαρό, οι διαβουλεύσεις αυτές είναι σύντομες, διαρκούν το πολύ δύο ημέρες, όμως αν δεν είναι, μπορεί να κρατήσουν ως και μια εβδομάδα, έπειτα από την οποία ο αρχηγός του κράτους δίνει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε κάποια προσωπικότητα.
Αυτή η τελευταία αναλαμβάνει την εντολή «με επιφύλαξη», αρχίζει διαπραγματεύσεις με συμμάχους για τους υπουργικούς θώκους και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έπειτα από αυτές τις διαπραγματεύσεις, αν αποδειχθούν επιτυχείς, ο υποψήφιος ή η υποψήφια παρουσιάζεται ενώπιον του προέδρου και «αίρει την επιφύλαξη».
Κατόπιν ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας αυθημερόν ή την επομένη το αργότερο. Έπειτα το σχήμα μεταβαίνει στο Παλάτσο Τσίτζι, στην έδρα της κυβέρνησης, για τη μεταβίβαση της εξουσίας από την προηγούμενη.
«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», ήταν η πρώτη δήλωση της Τζόρτζια Μελόνι με την προσθήκη: «Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς.
Έκανε λόγο για βραδιά «υπερηφάνειας» για την παράταξή της, σπεύδοντας να προσθέσει πως το κόμμα βρίσκεται στην αφετηρία και όχι στη γραμμή του τερματισμού. Μίλησε για δύσκολη κατάσταση στη χώρα και τόνισε πως θα χρειαστεί συνεισφορά από όλους.