Κλιμακώνεται η ένταση στη Βαλτική: Η Γερμανία στέλνει την 45η ταξιαρχία αρμάτων μάχης

Ο Γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε τη Λιθουανία για να σηματοδοτήσει την πρώτη σταθερή ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων του Βερολίνου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς κάλεσε τους Ευρωπαίους να επεκτείνουν δραματικά τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας ενάντια στη Ρωσία.

«Η ασφάλεια των συμμάχων μας στη Βαλτική είναι και δική μας ασφάλεια»

Καθώς ένα πλήθος κυμάτιζε σημαίες της Λιθουανίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, ο Φρίντριχ Μερτς και ο υπουργός Άμυνας του, Μπόρις Πιστόριους, παρευρέθηκαν σε μια τελετή έναρξης της επίσημης συγκρότησης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας με στόχο την προστασία της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Η νέα βαριά μονάδα μάχης, η 45η ταξιαρχία αρμάτων μάχης, θα αποτελείται από 4.800 Γερμανούς στρατιώτες και 200 ​​πολίτες. Ανακοινώθηκε ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και έχει προγραμματιστεί να φτάσει σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα έως το 2027.

Ο Μερτς είπε: «Μαζί με τους εταίρους μας, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφος της συμμαχίας ενάντια σε οποιαδήποτε επιθετικότητα. Η ασφάλεια των συμμάχων μας στη Βαλτική είναι και δική μας ασφάλεια».

Η ανάπτυξη, άνευ προηγουμένου για την Μπούντεσβερ, στοχεύει στη στήριξη της άμυνας της Λιθουανίας και των ομοεθνών της δημοκρατιών της Βαλτικής Εσθονίας και Λετονίας, πρώην σοβιετικών κρατών που έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και φοβούνται μια ρωσική επίθεση.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους με τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γκίτανας Ναουσέντα, ο Μερτς είπε ότι «ο επιθετικός ρωσικός ρεβιζιονισμός» που επιδιώκει να επανασχεδιάσει τον ευρωπαϊκό χάρτη δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου, όχι μόνο της Ουκρανίας.

Η δέσμευση της Γερμανία για ασφαλή Βαλτική έχει θέσει αρκετές προκλήσεις στη χώρα
Ο Μερτς, ο πρώτος καγκελάριος που υπηρέτησε στην Μπούντεσβερ, δήλωσε: «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας».

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στη Χάγη, ο Μερτς είπε ότι η συμμαχία πρέπει «να ενισχύσει βιώσιμα τις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες και η αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να επεκτείνει τις δυνατότητές της – πρέπει να παράγει περισσότερα για την Ευρώπη».

Ο Ναουσέντα ευχαρίστησε τον Μερτς για την απόδειξη υποστήριξης εκ μέρους της Γερμανίας, διά μέσου της νέα μονάδα μάχης που σχηματίστηκε κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, η οποία με τους 2,9 εκατομμύρια κατοίκους της συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία που είναι σύμμαχος της Μόσχας.

Είπε: «Κατανοούμε την απειλή και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μαζί με τους συμμάχους μας», σημειώνοντας ότι η Λιθουανία σχεδιάζει να επιτύχει έναν νέο στόχο του ΝΑΤΟ: να δαπανήσει το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της στην άμυνα μέχρι το επόμενο έτος.

Ο Μερτς είπε ότι η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα φτάσει στο ίδιο σημείο αναφοράς μέχρι το 2032 με βάση έναν υπολογισμό για 3,5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές προμήθειες και 1,5% για υποδομές στρατιωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, γεφυρών και λιμανιών.

Η επιθετική ρητορική του Μερτς έγινε δεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους ως συνέχεια και επέκταση του Zeitenwende (σημείο καμπής) στην αμυντική πολιτική που ορίστηκε από τον προκάτοχό του Όλαφ Σολτς.

«Θα φτιάξω τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη»

Ενώ η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Σολτς δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού και τελικά εκπλήρωσε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες για 2% του ΑΕΠ, ο Merz έχει προχωρήσει στην απελευθέρωση του συνταγματικού φρένου χρέους για να επιτρέψει πολύ περισσότερες στρατιωτικές επενδύσεις.

Στην πρώτη του σημαντική ομιλία στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ο Μερτς υποσχέθηκε μετά από χρόνια «παραμέλησης» να φτιάξει τον «ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη». Η Γερμανία δεν έχει δικά της πυρηνικά όπλα.

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε: «Αυτό είναι το πρέπον για την πιο πυκνοκατοικημένη και οικονομικά ισχυρή χώρα της Ευρώπης. Άλλωστε από περιμένουν από εμάς και οι φίλοι και οι εταίροι μας. Πράγματι, επί της ουσίας το απαιτούν από εμάς».

Ο Πιστόριους, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας υπό τον Σολτς, υποσχέθηκε από την πλευρά του η Γερμανία θα μπορεί «να υπερασπιστεί κάθε ίντσα νατοϊκού εδάφους» και χαρακτήρισε τη Λιθουανική ταξιαρχία «ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε πιθανό αντίπαλο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προβληματίσει τους Ευρωπαίους με αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη στάση του απέναντι στην άμυνα της Ουκρανίας, ενώ εγείρει φόβους για τη δέσμευση των ΗΠΑ στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να διατάξει αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την ήπειρο, ο Μερτς απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Ευρώπη».

Η δέσμευση της Γερμανία για ασφαλή Βαλτική έχει θέσει αρκετές προκλήσεις στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης αρκετού προσωπικού πρόθυμου να υπηρετήσει εκεί. Τον Ιανουάριο, η Μπούντεσταγκ υπερψήφισε νόμο που έχει ως στόχο να πιο ελκυστική την εν λόγω προοπτική, συμπεριλαμβανομένων πιο ευέλικτων ωρών εργασίας και αυξημένων επιδομάτων και υπερωριών.

Πριν από την επίσκεψη του Μερτς, η υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Dovilė Šakalienė, είπε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine πόσο κρίσιμη είναι η αποτρεπτική δράση έναντι της Ρωσίας, συμμεριζόμενη την εκτίμηση του Πιστόριους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι σε θέση να επιτεθεί σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ εντός πέντε ετών.

Είπε: «Όλοι οι Λιθουανοί το γνωρίζουν: αν έρθουν οι Ρώσοι, κανείς δεν θα γλυτώσει».

Πηγή: in.gr